Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Machine ontdoet schil snackappelen van micro-organismen

Tijdens de Anuga FoodTec vakbeurs 2018 die van 20 tot en met 23 maart in Keulen gehouden wordt, zal KRONEN haar nieuwste machines en oplossingen demonstreren. 

De laatste jaren is de productie van kant-en-klare, verpakte versproducten, zoals voorgesneden salades, toegenomen. De productie van verse verpakte fruitsalades is een trend die recent ook steeds meer in opkomst is. De consumenten van deze producten zijn particuliere huishoudens en grote klanten zoals horecagelegenheden en ziekenhuizen maar ook scholen die bijvoorbeeld appelpartjes als snack aanbieden. Bewerkt fruit is echter korter houdbaar dan onbewerkt fruit omdat het veel gevoeliger is voor microbiële besmetting. Vanuit het oogpunt van de consument is de veiligheid van het verse gesneden product echter het belangrijkste kwaliteitscriterium. 




KRONEN werkt samen met haar partner, het ATB Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy, aan het DEKONWA-project, om micro-organismen te verwijderen die zich op de schil van snackappelen bevinden die ongeschild worden gewassen en gesneden.

Het doel van dit project is niet alleen het wassen van de appelen maar ook ook het op een milde manier ontsmetten van het fruit zonder toepassing van chemicaliën. 

De partners werken aan de ontwikkeling van een innovatief procedé om dit mogelijk te maken. Door gebruik te maken van temperatuurgeleide processen worden microbiële ziekteverwekkers die bederf veroorzaken en bacteriën die een gevaar voor de gezondheid vormen beide verminderd. Op deze manier treedt er minder voedselbederf op en wordt de voedselveiligheid voor de consument verhoogd. Het bedrijf meent dat het nieuwe systeem ideaal is voor de versgesneden sector omdat het zonder bezwaar toegepast kan worden in koelcellen. Aangezien er voor het thermische procedé geen chemicaliën nodig zijn, is het eveneens geschikt voor het verwerken van biologische fruitsalades. 

"Kronen gaat uit van een duurzame en holistische benadering: "We bieden advies en planning van hoog niveau in nauwe samenwerking met onze partners uit de AGF- en onderzoekssector. We willen nieuwe ideeën introduceren om innovatieve maatwerkoplossingen aan te kunnen bieden waar onze klanten bij gebaat zijn," vertelt Eric Lefebre, technisch directeur van Kronen. 

"Ons DEKONWA-project is een voorbeeld van de manier waarop wij aan de eisen van de sector tegemoet willen komen wat betreft het garanderen van een optimale ontsmetting en voedselveiligheid zonder toepassing van toevoegingen. Het systeem zal eenvoudig geïntegreerd kunnen worden in bestaande verwerkingslijnen. Uiteindelijk zijn we van plan om dit systeem ook uit te breiden naar andere productcategorieën zoals versgesneden salades."

Het systeem is het onderwerp van een lezing die verzorgd wordt door Eric Lefebvre en onderzoeker Bertram Schmidt tijdens de ANUGA vakbeurs die plaats zal vinden tijdens het Forum "Technology of Fresh-cut products' dat op 22 maart van 14.00 tot 16.00 uur georganiseerd wordt door de International Union of Food Science and Technology (IUFoST) in het Congress Center East, zaal 1 en 2.


Voor meer informatie:
Esther Müller
KRONEN GmbH
Phone. + 49 (0)7854 9646-161
Fax: + 49 (0)7854 9646-5161

Christina Maier
KRONEN GmbH
Phone. + 49 (0)7854 9646-160
Fax: + 49 (0)7854 9646-5160
Publicatiedatum: