Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chili: Vraag naar biologische blauwe bessen neemt jaarlijks toe

In de Noordelijke zone van de Chileense blauwebessenteelt is de oogst voorbij en de aanvoer uit de zone Noord-Centraal neemt af. In de zones Zuid-Centraal en Zuid is de oogst echter nog in volle gang. In het rapport van de Chilean Blueberry Committee staat te lezen dat er in week 6 6.615 ton verse blauwe bessen werden geëxporteerd, waarvan 72% bestemd was voor Noord-Amerika, 20% voor Europa en 8% voor China. "Deze week markeert het begin van de daling in de volumes van het huidige seizoen." 


Chileens blauwe bessen: wekelijkse verladingen in tonnen

Het rapport vermeldt een aantal opmerkelijke feiten. Ten eerste de invloed die het volume biologische blauwe bessen heeft gehad. "Wat betreft de export van verse biologische blauwe bessen is het verwachte grotere volume uit de Zuidelijke zones bevestigd. Tot dusver is de export gedurende vier opeenvolgende weken boven de 1.100 ton uitgekomen (zie grafiek biologische verladingen). In week 6 bedroeg de export 1.180 ton wat overeenkomt met 17,8% van de totale export in deze week."

Het Chilean Blueberry Committee was dit jaar aanwezig op de Biofach vakbeurs in het Duitse Neurenberg. "De vraag naar bioproducten neemt jaarlijks toe en de grotere productie van biologische blauwe bessen in Chili kan aan deze groeiende vraag beantwoorden. Gedurende het huidige seizoen vormt de export van verse biologische blauwe bessen 9% van de totale export van verse Chileense blauwe bessen en het is zeer waarschijnlijk dat het seizoen afgesloten zal worden met een percentage van 10%."


Wekelijkse verladingen biologische Chileense blauwe bessen in tonnen

Zoals uit de bovenstaande grafiek is af te leiden, is de export van biologische blauwe bessen sinds het begin van het jaar gestegen. Dit kan worden verklaard door het feit dat de zone Centraal-Zuid momenteel de grootste volumes levert en de IX regio is hier onderdeel van. "Deze regio wordt gekenmerkt door haar bijdrage aan het biologische aanbod met traditionele rassen zoals Brigitta, Legacy en Elliot en kleinere volumes andere rassen."


Chileense blauwe bessen: Geaccumuleerde export in tonnen

Geaccumuleerde volumes
Het tweede belangrijke aspect dat het comité in haar rapport vermeld heeft, is het uiteindelijke volume van het seizoen, dat de eerste raming naar verwachting zal overtreffen. "Dit is vooral aan het weer te danken dat al die tijd optimaal is geweest voor de ontwikkeling van het fruit en voor de pluk. De spaarzame regenval tijdens de zomermaanden heeft geen gevolgen gehad en volgens de weersverwachting zullen deze omstandigheden de komende twee weken aanhouden."
Publicatiedatum: