Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Rijk Zwaan selecteert in Fijnaart

Bloemkoolrassen speciaal voor de diepvriessector

De verwachting is dat de diepvriessector voor groenten de komende jaren verder blijft groeien. Ook voor bloemkool is er nog veel potentie, denkt Filip Hermans van Rijk Zwaan. "Je ziet dit ook in het schap: er blijven nieuwe mengsels bijkomen. Bovendien zijn er ook verschillende afzetsegmenten. Ziekenhuizen en bedrijfsrestaurants willen bijvoorbeeld grotere volumes dan een consument die in een winkel een zakje van 750 gram koopt. Beiden willen wél een goede prijs-kwaliteitverhouding." Zijn collega Dick Exalto voegt toe: "Ook de internationale ontwikkelingen houden we nauwkeurig in de gaten. In landen als Polen en India wordt al veel bloemkool geteeld en zetten ze nu grote stappen op het gebied van kwaliteit en mechanisatie."

Al geruime tijd selecteert Rijk Zwaan in Fijnaart op bloemkool voor de diepvries. De selectie gebeurt op aparte velden. Medewerkers Dick Exalto en Filip Hermans vertellen over de wereld van diepgevroren bloemkool.

De diepvriessector kwam in de jaren '70 opzetten. Erwten, spinazie, bonen, wortelen bleken ideale producten om lang houdbare voorraden van in te slaan. Buurland België groeide uit tot een belangrijke speler in de diepvriesgroentenmarkt met mondiaal opererende bedrijven. Filip Hermans, zelf vertegenwoordiger voor Rijk Zwaan in België: "Bloemkool voor de diepvriessector is in België echt een grootschalige teelt. In totaal gaat het om zo'n 4.000 hectare."
 


Zelf ras kiezen

Telers van bloemkool kiezen nog steeds zelf hun rassen. Bij bijvoorbeeld spinazie gaat dat heel anders. Daar bepaalt de fabriek het gewenste ras en de teler teelt waar de fabrikant om vraagt. "Bij bloemkool maken telers ook zelf hun planning. Tegelijk heeft Rijk Zwaan veel contact met de verwerkende fabrieken voor het afsluiten van contracten."

Zelfde kleur

Dick Exalto is de veredelaar die in Fijnaart verantwoordelijk is voor het segment diepgevroren bloemkool. Hij legt uit waar zo'n ras aan moet voldoen. "Tijdens het verwerken worden contrasten in kleur en kwaliteit uitvergroot. Bloemkoolroosjes van verschillende kolen komen in één verpakking. Daarom moeten ze allemaal mooi wit zijn. Verder moeten het vaste roosjes zijn, niet te fragiel. Je wilt niet dat de roosjes in het logistieke proces gaan brokkelen; dan krijg je losse steeltjes en kruimels in de zak."

Niet te vroeg, niet te laat
In de Vlaamse teelt worden de bloemkolen tijdens de oogst meteen ontpit met een boorkop. "Voor fabrieken zijn deze roosjes idealiter 15 tot 60 mm groot", vertelt Dick. "Om te voorkomen dat ze gaan kruimelen mogen de kolen niet te lang op het veld blijven staan. Maar, hoe langer een teler wacht, hoe meer gewicht hij kan aanleveren bij de fabriek. Een teler zoekt dus naar het optimum en daar moeten wíj op inspelen."

Met meet- en weegproeven probeert Rijk Zwaan te achterhalen wat het maximale gewicht is dat nog een goede kwaliteit oplevert bij het snijden. Dick: "Om daar nog beter zich op te krijgen, ontwikkelden we binnen Rijk Zwaan een eigen screeningsmethode. Niet alleen voor het 'logische' moment, maar ook net ervoor en net erna. Zo kunnen we ons steeds beter in de teler en de diepvriessector verplaatsen en de juiste keuzes maken."


Filip Hermans (links) en Dick Exalto van Rijk Zwaan op het proefveld met bloemkolen in Fijnaart

Bron: Rijk Zwaan

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018