Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Evofenedex:

Extra douaniers werven voor Brexit is goede stap

Het kabinet geeft gehoor aan onze oproep om met het oog op de Brexit op korte termijn honderden extra douaniers te werven. Staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, verklaarde afgelopen vrijdag in reactie op Kamervragen van de CDA-Kamerleden Amhaouch, Geurts en Omtzigt dat het kabinet tussen de 750 en 930 extra medewerkers bij de douane gaat aannemen.

Voorbereiden
Het kabinet zet hiermee een goede en noodzakelijke stap om te zorgen dat de handel en logistiek na Brexit eenvoudig en efficiënt kan blijven verlopen. Door het werven van de nieuwe douaniers groeit het bestaande personeelsbestand van de douane met zo'n 20 procent. Op dit moment werken er 4600 medewerkers bij de uitvoeringsdienst. Door Brexit vindt – ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen - een herinvoering van douaneformaliteiten plaats tussen de lidstaten van de Europese Unie(EU) en het Verenigd Koninkrijk(VK). Dat betekent dat Nederlandse bedrijven weer aangifte moeten doen bij im- en export. De Nederlandse douane schat hierdoor jaarlijks zo'n vijf miljoen extra aangiftes te moeten verwerken, een stijging van zo'n 25 procent ten opzichte van het huidige aantal. Door de herinvoering van douaneformaliteiten zal de douane ook de goederenstroom van- en naar het VK moeten gaan controleren. Volgens Snel gaan deze week de eerste vacatures al uit. De NVWA zal versneld 143 extra FTE aantrekken.

Voorbeeld

Wij roepen andere EU-lidstaten met een grens met het VK op het Nederlandse voorbeeld volgen. Veel Nederlandse im- en exporteurs laten hun goederenstromen van- en naar het VK verlopen via België en Frankrijk. De mate van voorbereidingen van het VK zelf baren ons nog steeds grote zorgen. Onlangs spraken we met een grote delegatie van de Britse douane en inspectiediensten, waarbij duidelijk werd dat de Britten nauwelijks stappen zetten om te investeren in capaciteit en infrastructuur in bijvoorbeeld de havens. Om de handel en logistiek na Brexit eenvoudig te laten verlopen, is het zaak dat Brussel en Londen goede handelsafspraken maken. Deze week brengen we onze 'Brexit to do list' naar buiten, met daarin concrete handvatten voor de onderhandelaars om mee te nemen in de onderhandelingsgesprekken over de nieuwe handelsrelatie.

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018