Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht Europese aardappelmarkt week 7

België (week 07): Fiwap / PCA marktbericht:

Industrierassen: 
De wereldmarkt blijft over het algemeen rustig en onveranderd. De export is rustig (Zuidoost-Europa, West-Afrika) en er komen alleen kleine volumes vrij. Het algemene prijsniveau, 35 mm +, min 60% 50 mm+, min 360 gr/ 5 kilo voor EPS, bulk, verkoopprijs zonder btw en directe levering.

Bintje: Rustige markt tussen de 2,00 tot 3,00€/a, afhankelijk van de kwaliteit en bestemming. De vraag naar industrie-aardappelen is erg laag. 

Fontane en Challenger: Rond de 3,00€/a in ondersteunde markten (aanbod is lager of gelijk aan vraag). Hogere prijzen voor uitgestelde leveringen. Innovator: rond de 5,00€/a. 

Europese fysieke markten: overzicht tarieven (bron: NEPG): 


Bintje Plant: Zeer weinig handel. Dutch plant, Klasse A, geproduceerd in maart 2018, per 5 ton, in zakken, exclusief btw:
Maat 28 - 35 mm : 52,00 – 55,00 €/a
Maat 35 – 45 mm : 32,00 - 34,00 €/a


Toekomstige markt: EEX in Leipzig (€/a) Bintje, Agria en diversen voor verwerking, 40 mm+, min 60 % 50 mm +

Nederland: 
De problemen met de bewaarkwaliteit zijn nog niet opgelost. Dit betekent dat er altijd een gedwongen aanbod is (evenals in België). De verwerkers werken op volle kracht en de verwerkte volumes zijn hoger ten opzichte van vorig jaar. De export naar landen in het oosten is zwak en kan de export naar Afrika voor de Kerst niet compenseren. 

Export: begint bij 3,00 en 5,00 €/a;
Voor vast: tussen de 8,00 en 12,00 €/a;
Voor kruimig: tussen de 5,00 en 9,00 €/a;
Voor roodschillig: tussen de 11,00 en 16,00 €/a.

Prijzenoverzicht PotatoNL : eveneens beschikbaar op www.potatonl.com



Frankrijk: Markten zijn rustig en stabiel met onveranderde prijzen. Op de export- en versmarkt is de situatie rustig en is er sprake van een afname. De verladingen roodschillige aardappelen naar Duitsland, Portugal en Italië. 

Duitsland:  De prijzen op de versmarkt zijn licht gedaald. Op 6 februari lagen zij op 10,75 €/a (-5.1%) voor vast/kruimig. De bulkopslag loopt ten einde en de prijzen van de handel van de voorraden diepgevroren aardappelen zullen wat onder druk komen te staan. Volgens de ramingen van Reka in Rijnland zal de verschuiving van bulk naar cash gepaard gaan met een stijging van 5,00€/a, een stijging die de productiekosten niet eens zal dekken. 

De markt is sterk en stabiel voor industrie-aardappelen (frites), in Rijnland (en elders in Duitsland) voor Challenger, Innovator en Fontane, met telersprijzen tussen de 3,25 en 4,00€/a. De vraag naar frites- en chipsaardappelen is beduidend sterker. 

De prijzen voor biologische aardappelen voor de retail ligt altijd rond de 48,00€/a.


*Van de prijzen in deze tabel moet €1,00/a van de prijzen worden af getrokken voor de sorteerkosten

Groot-Brittannië:
De gemiddelde telersprijs (alle markten) voor week 6: 9,88€/a (9,87€/a op 2 februari). De Britse voorraden op 1 november (sic !) bedroegen 3,6 miljoen ton, 23% meer dan voorgaand seizoen op dezelfde datum en de hoogste voorraad sinds 2010-2011. De voorraadvermindering verloopt in een hoger tempo dan gebruikelijk. Er worden problemen met zwarte harten gemeld voor het ras Markies. 


Voor meer informatie:
Fiwap
Tel: +32 (0)81/61 06 56 


Publicatiedatum: