Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geweldig seizoen voor Poolse appeltelers

Hoe moeilijk het seizoen ook is voor appelhandelaren na de voorjaarsvorst van vorig jaar, toch meldt Pawel NapiĆ³rkowski van Ewa-Bis dat het een goed jaar voor telers is met hoge prijzen en volop afzetmogelijkheden. 



"In Polen is de markt momenteel stabiel. De prijzen zijn tweemaal zo hoog als vorig jaar en de voorraden zijn met zo'n 30% verminderd. We zien een sterke vraag uit alle markten maar de kwaliteit is niet altijd toereikend om de appelen over lange afstanden te vervoeren. We richten ons daarom op Europa," legt Pawel uit. 

Hoewel de situatie momenteel goed is, waarschuwt Pawel dat hier ieder moment verandering in kan komen. Naar verwachting zullen de Poolse appelen in bewaring nog drie tot vier maanden mee gaan. Het is moeilijk te voorspellen wat er gaat gebeuren om dat men niet weet of de kwaliteit goed genoeg is zodra de koelopslag geopend wordt. 

De rassen Jonagold/Jonagored hebben het meest te lijden gehad van de vorst van vorig voorjaar die ook gevolgen voor de maten heeft gehad. Het ziet er naar uit dat de voorraden voor deze rassen het snelst uitgeput zullen zijn. Er zijn echter ruimschoots Ida Red, Gloster, Ligol, Gala en Golden Delicious voorhanden om dit tekort aan te vullen. 

Wanneer hem gevraagd wordt wat er gaat gebeuren als de appelen in bewaring kwalitatief niet goed genoeg zijn voor de verse verkoop, antwoordt Pawel dat het voor telers geen ramp is als de kwaliteit laag blijkt te zijn wanneer de koelopslagfaciliteiten de komende maanden opengaan. "De prijs van industrie-appelen is ook hoog en ligt soms bijna op hetzelfde niveau als die van verse appelen. Er is dus geen gevaar dat men de appelen niet kwijt kan. Het is dan misschien een problematisch jaar voor handelaren maar Poolse telers kunnen ondanks de vorst goede inkomsten verwachten."


Voor meer informatie:
Pawel NapiĆ³rkowski
Ewa-Bis
Tel: +48 728 435 522
Email: pawel.napiorkowski@ewabis.com.pl
www.ewabis.com.pl
Publicatiedatum: