Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt appelen

Nu het einde van het Europees seizoen snel nadert, kijkt de handel naar het zuidelijk halfrond om de markt voor appelen te vullen. De oogst daar is net begonnen en de handel merkt de grotere vraag uit Europa op. Vraag is of deze landen in staat zullen zijn om de Europese markt te voorzien van appelen. In de ramingen van WAPA wordt een stabiel volume verwacht over het zuidelijk halfrond. Daarnaast zien deze landen een goede markt in Azië, terwijl het marktaandeel in Europa de afgelopen jaren onder druk stond. Ook kijken Europese handelaren naar andere nieuwe leveranciers. Zo importeert een Zweedse handelaar voor het eerst appelen uit Oekraïne. Landen die een normale oogst hadden, zijn spekkoper dit jaar. Dat geldt voor Spaanse handelaren die goede prijzen maken, vooral voor de Golden Delicious. Een ras dat in andere landen zwaar getroffen werd door vorst en hagel.

In de laatste cijfers van WAPA staat de totale export appelen voor het zuidelijk halfrond op 1.645.848 ton. Dat is ongeveer 20.000 ton meer dan vorig jaar. De oogst blijft stabiel op ruim 5,3 miljoen ton.



Nieuw-Zeeland opent "uitzonderlijk" seizoen
De oogst van de eerste vroege rassen is begonnen. De teeltomstandigheden zijn "uitzonderlijk". In alle regio's is voldoende regen gevallen om een goede irrigatie te garanderen. Zonlicht en warmte liggen volgens kenners op beste niveau sinds 1998. Dat alles resulteert in een kwalitatief goede oogst met een iets groter volume dan vorig jaar. Duitsland blijft de belangrijkste exportmarkt voor de appelen, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, de VS en Taiwan. In totaal wordt er naar meer dan 80 landen geëxporteerd.

Er wordt volop geïnvesteerd in nieuwe aanplant, pakstations en koelopslag, meldt New Zealand Apples & Pears. Het areaal is met 3 procent gestegen. De traditionele bulkrassen als Braeburn moeten plaatsmaken voor de nieuwe Nieuw-Zeelandse rassen als Jazz, Envy en de Pacific-rassen. De vraag naar deze rassen blijft goed.

In 2005 maakten Royal Gala en Braeburn nog 77 procent uit van de export. Dat aandeel is geslonken tot 40 procent vandaag de dag. Dat komt mede doordat Nieuw-Zeeland een diverser pallet aan rassen aanbiedt. In 2005 was Azië goed voor 13 procent van de export. Dat aandeel is de afgelopen jaren sterk gegroeid tot bijna 50 procent van het volume dat tegenwoordig naar Azië en het Midden-Oosten wordt verscheept. Volgens New Zealand Apples & Pears is die groei mogelijk dankzij de economische vooruitgang in deze regio.

Zuid-Afrika: minder volume, sterke vraag noordelijk halfrond
De oogst is begonnen. Eerst in het oosten van Vrijstaat, waar een klein deel van de Zuid-Afrikaanse productie te vinden is. Daarna volgde Westkaap. Het seizoen is wat traag door een koel voorjaar en een late bloesemperiode. De eerste Royal Gala's worden geoogst, terwijl bij sommige telers de pluk van Panorama Golden al is afgerond. De verwachtingen zijn goed, zo vroeg in het seizoen, hoewel zonnebrand een uitdaging is. Er worden kleine maten verwacht ondanks de uitdunning uit water strategische overwegingen.

In de eerste ramingen van dit seizoen, opgesteld door Hortgro, wordt een 8% lager volume geraamd. Dat komt overeen met een krap 31 miljoen dozen (12,5 kg) voor dit seizoen. Handelaren spreken over een krimp van 5 tot 10%.

Normaal gesproken is in deze tijd van het jaar alle koelopslag geboekt, maar dit jaar is er nog ruimte beschikbaar. Dat weerspiegelt de verwachtte lagere oogst. Tegen het einde van week 5 waren er 500.000 dozen geëxporteerd, vooral naar Afrikaanse landen n Azië. Handelaren zien daarnaast een sterke vraag van het noordelijk halfrond.

Argentinië hoopt op goed seizoen
De Argentijnse sector verkeerd in een crisis door de snel gestegen kosten in de afgelopen jaren. De sector en de overheid hebben daarom de handen ineen geslagen om de effecten zoveel mogelijk te beperken. Een appelexporteur hoopt dit seizoen meer te exporteren naar Europa en daarmee de negatieve gevolgen van de crisis in het land te beperken. Europa en de VS zijn belangrijke bestemmingen voor het Argentijnse hardfruit. Daarnaast is er export naar onder andere Brazilië, Mexico, Canada, Oost-Europa en het Midden- en Verre Oosten. Ook de binnenlandse markt neemt de appelen af.

India: Nieuw-Zeelandse kennis voor telers in Himalaya
De Nieuw-Zeelandse sector heeft een overeenkomst getekend met India om de telers in de provincie Himachal Pradesh te ondersteunen. Deze telers in het noorden van India telen verschillende producten. Appelen maken 85% van de productie uit. De Nieuw-Zeelandse sector gaat de telers in deze Indiase regio's helpen om de productie te verbeteren.

Goede markt aan Amerikaanse oostkust
De aanvoer aan de oostkust is goed. Een handelaar vertelt dat de verkoop volgens plan verloopt. Er is geen sprake van een overaanbod en voor sommige rassen is de vraag groot. De oogst in New York viel beter uit dan vorig seizoen. "We hebben een mooie oogst. We hebben grote maten, wat tegenovergesteld is van vorig jaar," vertelt een handelaar.
Voor traditionele rassen als Empires, McIntosh en Jonagold zijn aanvoer en vraag stabiel. Andere rassen, zoals Gala Fuji, Honeycrisps en Koru, neemt de vraag toe. De eerste import uit Nieuw-Zeeland gaat voor een goede prijs van de hand.

Polen: kwaliteit onvoldoende voor verre export
De handelaren hebben een lastig seizoen door de vorst in het voorjaar en de vroege zomer. Een handelaar vertelt dat het voor telers wel een positief jaar is met hoge prijzen en veel mogelijkheden om de appelen te verkopen. "De markt momenteel stabiel met prijzen die twee keer zo hoog liggen als vorig jaar en een aanvoer die 30% lager is," vertelt een handelaar. "We zien veel vraag uit verschillende markten, maar er de kwaliteit is niet goed genoeg voor lange afstanden. Daarom focussen we op Europa."

Hoewel de situatie op het moment goed is, kan dat snel veranderen. De Poolse appelvoorraad is nog voldoende voor drie tot vier maanden. Het is lastig te voorspellen hoe de markt gaat veranderen, omdat het lastig is te voorspellen hoe de kwaliteit is als de deuren van de koelcellen geopend worden. Vooral de Jonagold en Jonagored werden getroffen door de vorst. Waarschijnlijk zal de opslag van deze rassen als eerste leeg zijn. Ida Red, Gloster, Ligol, Gala en Golden Delicious zijn er echter voldoende om de gaten te vullen.

Als de kwaliteit van de appelen in opslag tegenvalt bij het openen van de deuren is er voor telers nog geen man overboord, betoogt een handelaar. "De industrieprijzen zijn ook hoog, soms zelfs vergelijkbaar met de prijzen op de versmarkt vorig jaar, dus het risico dat ze de appelen niet kunnen verkopen is klein." Voor de handelaren kan het wel een uitdagend jaar worden.

Zweden zoekt nieuwe leveranciers
Door de kleine oogst vorig jaar zijn de prijzen hoog. Importeurs zoeken naar alternatieven op het zuidelijk halfrond. Een handelaar vertelt dit jaar voor het eerst uit Oekraïne te importeren, hij is positief over de kwaliteit. Naast de traditionele Zweedse rassen hebben consumenten een voorkeur voor de Gala en Royal Gala. De importeur vertelt dat de Poolse productie dit jaar tegenviel, waardoor er naar andere leveranciers gezocht werd. Oekraïne bleek een goede leverancier voor verschillende rassen, waaronder Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Fuji en Florina.

Nederlandse appelmarkt zal krap blijven
Als gevolg van de vorstschade is de appelvoorraad in Nederland, maar vooral in België een stuk kleiner dan andere jaren. De prijzen liggen dan ook op een stabiel hoog niveau en de verwachting is ook dat er wel een gaatje zal vallen richting de nieuwe oogst. Inmiddels worden de eerste overzeese appelen weer verwacht, maar die aanvoer zal bij lange na niet genoeg zijn om de gaten in de markt op te vangen. De prijs van Nederlandse Elstar (los) op de Duitse groothandelsmarkten steeg in drie weken tijd met 15 cent naar € 1,45 per kilo.

Vroeg einde Italiaanse appelen
Handelaren zijn tevreden over de eerste helft van het verkoopseizoen. De positieve trend die aan het begin van het seizoen werd voorspeld, is uitgekomen. Een handelaar typeert de markt als "uitzonderlijk." En "een seizoen zoals we in tien jaar niet gezien hebben." Dat wil niet zeggen dat de telers niet te maken hebben met verliezen. Een grote coöperatie meldt een totaal verlies van 25% in volume. Dat is verdeeld over verschillende rassen: Royal Gala -15%, Red Delicious -26%, Braeburn -34%, Golden Delicious -45%, Fuji -4%, Pink Lady -15%. Andere rassen kwamen er beter vanaf. Het volume Granny Smith is stabiel en de nieuwe aanplant van de Kanzi en Envy compenseert voor de verliezen.

De prijzen zijn goed, zeker in Duitsland en Italië, waar de aanvoer van de belangrijkste rassen (Golden Delicious en Jonagold) aanzienlijk lager was dan vorig jaar.

De verkoop verloopt goed. Zeker de laatste maanden van vorig jaar was de markt goed. Naar verwachting wordt het seizoen vroeg afgerond. Op 1 februari lag er 33% minder in opslag dan vorig jaar. Voor de Golden Delicious is de voorraad zelfs 50% lager dan vorig jaar. Voor de Royal Gala wordt in de eerste tien dagen van maart het einde van het seizoen verwacht, clubrassen Kanzi en Pink Lady zijn naar verwachting beschikbaar tot eind april, begin mei. Daarmee sluit het seizoen een maand eerder dan gebruikelijk. Ook de Red Delicious is tot mei beschikbaar. Envy is nog tot het einde van de maand aan de markt en Ambrosia sluit het seizoen in de komende weken. Daarentegen vertelt een handelaar net begonnen te zijn met de verkoop van de Pinova, een ras voor de lentemaanden.

Voor de export wordt er gewerkt aan de toegang tot de Aziatische markten, vooral India, Sri Lanka en Mongolië. Daarbij lopen de exporteurs wel tegen tekorten op de markt aan. een handelaar vertelt dit seizoen maar 10% van het volume van vorig jaar beschikbaar te hebben voor de export naar deze markten.

Frankrijk: minder afzet door vorstschade
Door de dramatische kou in het voorjaar van 2017 was er dit jaar veel meer vraag dan aanbod, vooral in Midden- en Noord-Europa. Ook de Franse telers ontkwamen de vorst niet. Sommige boomgaarden zijn nog nooit eerder bevroren geweest en waren dat nu ineens wel, laat een Franse handelaar weten. Omdat hij geen mindere kwaliteit wilde leveren dan andere jaren heeft de handelaar, die een deel van zijn producten zelf teelt, veel appels weg moeten doen en was het volume beneden verwachting. Als de Franse oogst minder wordt importeert de handelaar appels uit Zuid-Amerika. Toch is het de vraag of de aanvoer van het zuidelijk halfrond voldoende zal zijn om de gaten in de Europese markt te vullen. Een handelaar verwacht dat de volumes ontoereikend zullen zijn.

Spanje profiteert van tekorten Europese markt
In een jaar waarin de meeste landen een kleinere appeloogst hebben, profiteren de landen met een normale of grotere oogst. Dat geldt ook voor Spanje, waar een normaal volume geplukt werd. Spaanse telers en handelaren, vooral diegenen die de appelen in bulk verkopen, vangen aanzienlijk hogere prijzen. Voor de Golden worden recordprijzen gerekend, maar in het algemeen liggen de prijzen hoger. Zeker voor de grotere kalibers.

In augustus, toen het seizoen begon, lag de prijs nog op een vergelijkbaar niveau, maar in de maanden die volgden is de prijs gestegen. De prijs voor de Golden stond deze week op 70 cent per kilo voor de klasse 1, vertelt een handelaar. Vooral uit Italië is de vraag naar deze appelen in bulk groot. De appelen worden in Italië verpakt voor de binnenlandse markt.

In Spanje is normaal gesproken één van elke twee appelen die geconsumeerd wordt, geïmporteerd uit Italië. "In een jaar als dit kunnen we weer wat marktaandeel terugwinnen," aldus een handelaar. Naar verwachting zal het nieuwe seizoen dan ook beginnen met een lege voorraad. "Met deze prijzen haasten telers zich naar de markt."

Israëlisch overaanbod ongeschikt voor export
Een overaanbod van lokale productie zet de Israëlische appelprijzen onder druk. De meeste rassen worden verkocht voor rond de 2,30 euro per kil, met een bandbreedte van een euro voor de premium en de lagere kwaliteit. De lage prijzen zijn een trend van de laatste jaren en het gevolg van beperkte exportmogelijkheden en goedkope import uit Turkije. Jaarlijks wordt er ruwweg 120.000 ton appelen geoogst. De teelt is te vinden in de noordelijke helft van het land, waar het klimaat het gunstigst is.

Door de aanhoudende oorlog in Syrië zijn exporteurs een belangrijke exportbestemming verloren, waardoor enkele duizenden tonnen extra op de lokale markt komen. Normaliter gaat de handel dan opzoek naar andere exportbestemmingen. Hoewel er de laatste jaren wat successen zijn geboekt in de Oost-Europese markt, is het grootste deel van de Israëlische appeloogst ongeschikt voor export. Telers en de overheid werken samen om betere rassen te selecteren die in het lokale klimaat een goede opbrengst bieden en exportkwaliteit hebben. Die ontwikkeling is recent en zal pas over een jaar of 5 te zien zijn in de markt.