Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oekraïense appelen perfecte match voor Zweedse markt

De lage appelproductie in Zweden en de rest van Europa dit seizoen heeft gezorgd voor torenhoge prijzen en importeurs zijn daarom op zoek gegaan maar alternatieve importmarkten. De Zweedse importeur Hebe had dit jaar veel succes met de import van appelen uit Oekraïne en is zeer positief over wat deze opkomende markt allemaal te bieden heeft. 



"Afgezien van de lokale productie is de Gala/Royal Gala de populairste appel in Zweden, dus hier zijn we mee begonnen. Hoewel Polen een hoge productie en aantrekkelijke prijzen heeft, kon dit land niet bieden waar we naar op zoek waren wat betreft externe kwaliteit en presentatie. Dit riep bij ons de vraag op waar we nog meer Gala appelen met de juiste smaak en externe kwaliteit zouden kunnen vinden?" vertelt Daniel Larsson van Hebe.

Daniel vond het antwoord via een oud contact in Oekraïne, die hem opbelde en vroeg of hij geïnteresseerd was in appelen uit deze regio.



"Mijn eerste reactie was 'nee' maar na wat speurwerk op Google ontdekte ik dat Oekraïne ook wel de appelboomgaard van Europa wordt genoemd."

Hierna bezocht het team van Hebe telers in Oekraïne waar zij de mogelijkheden om samen zaken te doen bespraken. "Na de lay-out en de noodzakelijke certificaten doorgenomen te hebben, viel alles uiteindelijk op zijn plaats toen de eerste ladingen arriveerden," vervolgt Daniel. 



"We ontvingen appelen van de juiste kwaliteit, kleur en maten die bovendien geweldig smaakten! De appelen waren vers, sappig en aromatisch. We zullen in de toekomst zeker doorgaan met de import van appelen uit de 'tuin van Europa' en denken er zelfs over om de import uit te breiden met andere fruitsoorten. Voorlopig zijn we echter van plan om extra appelrassen uit Oekraïne te importeren. Tot dusver hebben we Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Fuji en Florina geprobeerd maar er zijn nog zoveel andere rassen die de moeite waard zijn om op de Zweedse markt geïntroduceerd te worden," vervolgt Daniel enthousiast. 

"In tegenstelling tot onze eigen markt kunnen we onze bestelling exact laten verpakken op de manier die wij willen: in twee lagen met PLU (Een price look-up code of PLU-code is een code die op groenten en fruit kan staan. De code wordt vooral toegepast op producten die in bulk verkocht worden en laat toe elektronisch de prijs te vinden en de voorraad op te volgen) zonder hier meer voor te betalen. In Zweden vergen dit soort eisen veel tijd en kosten daarnaast een klein fortuin, ongeveer twee tot drie maal zoveel. De binnenlandse markt is gevestigd en werkt al jaren op dezelfde manier, dat wil zeggen dat de appelen los in kartonnen dozen of herbruikbare plastic kratten zonder PLU-stickers worden verladen." 

Vanwege het klimaat zijn binnenlandse appelen voornamelijk van oktober tot december beschikbaar en de vraag is in deze periode sterk. De overige 8 tot 9 maanden van het jaar wordt er geïmporteerd. 



"We steken veel energie in zowel Zweedse appelen als de import en beide markten zijn zeer belangrijk voor ons. Het importeren van appelen uit de Oekraïne geeft ons de mogelijkheid om sterker en concurrerender te worden op de Zweedse markt. Als bedrijf streven we ernaar innovatief te blijven in de manier waarop we op de consumentenvraag inspelen en dit betekent dat we graag nieuwe dingen uitproberen," vervolgt Daniel. 

"Op onze markt is er vraag naar verse appelen die er goed uitzien, geweldig smaken en bovendien aantrekkelijk geprijsd zijn. We hopen uiteraard dat deze uit Zweden komen maar zo lang het prijsverschil zo groot blijft, moeten we zoeken naar alternatieven. Op dit moment zijn appelen uit Oekraïne de perfecte match voor ons. Daarnaast zijn onze klanten erg tevreden over het fruit uit Oekraïne omdat het aan alle criteria beantwoordt en er een breed scala aan rassen verkrijgbaar is tegen lagere prijzen dan appelen uit bijvoorbeeld Midden-Europa."


Voor meer informatie:
Daniel Larsson
Hebe Frukt & Grönt AB
Tel: +46 31 780 27 02
Fax: +46 31 19 33 28
Email: daniel.larsson@hebe.se
www.hebe.se
&
Publicatiedatum: