Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse flespompoenen vullen Europees aanbod aan

Befresh is een jonge onderneming die gedurende de eerste helft van het jaar flespompoenen naar het Verenigd Koninkrijk, de EU en het Midden-Oosten exporteert en over drie weken zal hier ook Canada aan toegevoegd worden. Vorig jaar werd er ook een klein volume naar het Verre Oosten geëxporteerd. 



De verse Zuid-Afrikaanse flespompoenen concurreren in de eerste maanden van het jaar met in Europese geteelde pompoenen die al in het najaar geoogst worden. "Pompoenen die in Spanje en Portugal geteeld worden, zijn goedkoper dan ons product maar wij vermarkten ons product puur op kwaliteit. De versheid van onze pompoenen werkt in ons voordeel," vertelt Erik de Wet, algemeen directeur van Befresh. Zo'n 40% van de flespompoenen wordt geteeld door de partner van De Wet, Bernard Conradie, die zijn pompoenen in Piketberg in de Westkaap teelt. 

Befresh exporteert de flespompoenen tot aan juni, wanneer in Europa de oogst weer begint. Vorig jaar werden er 105 containers geëxporteerd maar de doelstelling voor dit jaar ligt op 200 containers, hoewel het wel moeilijk is om dit volume te bereiken onder de huidige droge omstandigheden. Het bedrijf heeft haar netwerk dan ook met telers in de Noordkaap uit moeten breiden. 

De flespompoenen worden naar groothandelaren verzonden waar ze omgepakt worden. Tijdens dit proces worden tevens de stelen op schimmels gecheckt. Klasse 1 flespompoenen worden geëxporteerd, van klein (600 tot 900 gram) tot extra groot (1.500 tot 1.800 gram) en jumbo (+ 1.800 gram). De extra grote en jumbo maten worden geëxporteerd in bulkbakken van 600 kilo en zijn voornamelijk bestemd voor de verwerkende sector in het Verenigd Koninkrijk. De kleinere exemplaren vinden hun weg naar de EU en het Midden-Oosten en worden verpakt in dozen van 10 kilo. 

"Het is een handel in grote volumes," vervolgt Erik. "De prijzen zijn sterk afhankelijk van de wisselkoers en daarom sluiten wij voor minstens de helft van onze oogst termijnwisselcontracten af. Gezien de huidige koers van de rand, kunnen we de overheadkosten maar net dekken."


Het pakstation van Befresh in Klapmuts

Momenteel worden de flespompoenen bij een temperatuur van 11°C vervoerd maar het bedrijf onderzoekt of deze temperatuur niet verder verlaagd kan worden zonder dat de interne kwaliteit hierdoor aangetast wordt.

Er zijn maar weinig telers echt gespecialiseerd in de teelt van flespompoen maar velen telen deze groente als commercieel gewas. Dit jaar was het flespompoenareaal in de Kaap kleiner. Dit is niet alleen te wijten aan de waterschaarste maar ook aan de zorgen met betrekking tot de waterkwaliteit en het toenemende zoutgehalte van het irrigatiewater. 

Voor meer informatie:
Erik de Wet
Befresh
Tel: +27 21 001 3107
Email: erik@befresh.co.za
Publicatiedatum: