Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Marc Schulz, SFI Rotterdam:

"Verrassend goede markt Chileense pruimen, druivenseizoen onzeker"



Tholen - Er is momenteel een goede aanvoer van Chileense blauwe bessen. "Eind januari waren er veel slechte binnenkomsten, wat resulteerde in een neergaande markt, maar nu klimt de markt weer uit het dal", vertelt Jan Marc Schulz van SFI Rotterdam. Bessen zijn voor SFI inmiddels een product geworden met een groot aandeel. "We verwachten zeker nog wel drie weken aanvoer vanuit Chili. De aanvoer vanuit andere productielanden als Spanje en Marokko is tot op heden nog beperkt, dus we zien de komende weken met vertrouwen tegemoet."



Afgelopen week ontving de Rotterdamse importeur tevens de eerste Chileense druiven. "De aanvoer is twee weken later dan vorig jaar, maar toen was de start extreem vroeg. De marktsituatie voor de druiven is momenteel acceptabel al is men in Chili wel huiverig wat India gaat doen. Daarvan werd gezegd dat de druivenaanvoer op een lager niveau zou liggen, maar vooralsnog zijn er alleen maar meer druiven op het water. Wat mee kan helpen aan de afzet, is de lagere aanvoer van druiven uit Zuid-Afrika. Vanuit Zuid Afrika ontvangen we regelmatige aankomsten van diverse soorten witte en rode pitloze druiven. Ook komen er blauwe en witte druiven met pit binnen, zoals Victoria, Alphonse Lavalee en Dan Ben Hannah."



Een lichtpuntje vormt dit seizoen de markt voor Chileense pruimen. "Die afzet verloopt verrassend goed. Dit seizoen is er vraag door heel Europa. Er is minder aanbod vanuit andere productielanden en dat komt de Chileense afladers ten goede", vertelt Jan Marc. Ook het overzeese hardfruitseizoen is alweer aangevangen. "De eerste overzeese Carmen-peren uit Chili zijn eergisteren gearriveerd en Williams uit Argentiniƫ zijn ook onderweg. Conference-peren mogen dan wel nog steeds op de markt beschikbaar zijn, maar voor een Carmen-peer met een mooi blosje zijn er altijd specialistische klanten."



Al enkele jaren krijgen Europese importeurs bij de inkoop van Chileens fruit meer en meer concurrentie van Aziatische afnemers. Toch Jan Marc voor SFI geen problemen om in de toekomst voldoende handel binnen te krijgen. "Maar dat is te danken aan onze langdurige samenwerking met onze afladers en de reputatie die we als Zuid-Amerika specialist hebben opgebouwd. En we breiden ons gamma nog steeds uit. Dit jaar hebben we onder meer mango's en avocado's toegevoegd aan het assortiment."

SFI doet principieel niets met biofruit. "Het zou geen probleem zijn om aan biologisch fruit uit Chili te komen, maar wij staan niet achter de bioproducten in hun huidige vorm. Veel consumenten denken namelijk dat biologisch gelijk staat aan onbehandeld fruit, en dat is in de regel niet het geval."

Voor meer informatie:
Jan Marc Schulz
SFI Rotterdam
Marconistraat 31
3029 AG Rotterdam
jmschulz@sfifruit.com
www.sfifruit.com