Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Brexit heeft impact op de Vlaamse land- en tuinbouw

De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op 30 maart 2019 zal zich ook laten voelen voor de Vlaamse land- en tuinbouw. BelgiŽ is namelijk extra kwetsbaar voor de brexit door de sterke prestaties van de Belgische exporteurs op de Britse markten en door zijn bij uitstek open economie.

Voor BelgiŽ is het Verenigd Koninkrijk met 8% de vierde belangrijkste Europese exportmarkt na Duitsland, Frankrijk en Nederland. Voor de voedingsproducten is de export naar het Verenigd Koninkrijk goed voor 10% van de totale uitvoer. De voedingsindustrie staat als economische sector op de vijfde plaats als het gaat om de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk.


Uitvoer van verse groenten en fruit, bron: Departement Landbouw en Visserij op basis van Eurostat (Comext)

BelgiŽ exporteert voor 3,5 miljard euro aan agrarische producten naar het Verenigd Koninkrijk. Agrarische producten omvatten ook verwerkte producten, niet-voedingsproducten van agrarische oorsprong, agro-industriŽle producten zoals meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en landbouwmachines en visserijproducten. Circa 80% van de exportwaarde wordt gerealiseerd door verwerkte producten. Binnen de land- en tuinbouwsector valt op dat de zuivelsector, de aardappelsector, de (diepvries)groentenindustrie en de vleessector een relatief groot belang hebben in de export. Bij de versproducten vallen de aardbeien op: 25% van de exportwaarde van de aardbeien die binnen de Europese Unie uitgevoerd worden, wordt in het Verenigd Koninkrijk gerealiseerd.

Er blijven voor de Vlaamse landbouw- en voedingssector wellicht kansen weggelegd aangezien het Verenigd Koninkrijk sterk afhankelijk is en blijft van de invoer van voedingsmiddelen.

Zie voor meer informatie het rapport Gevolgen van de Brexit voor de Vlaamse landbouw en visserij op de site van de Vlaamse Overheid.

Bron: Vlaamse Overheid


Publicatiedatum: 14-2-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: