Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Grootste oogstafname bij Golden Delicious

VOG: tevredenstellende halfjaarbalans

Zes maanden na de start van afzetseizoen 2017/2018 is het voor de 'Verband der Obstgenossenschaften Südtirols' (VOG) tijd om de tussenbalans op te maken: de afname van de voorraden verloopt sneller dan noodzakelijk, de afzetcijfers mogen zich laten zien en de opbrengst is rendabel.


VOG-directeur Gerhard Dichgans is tevreden met de eerste helft van het seizoen.

Nu halverwege het appelseizoen 2017/2018 wordt de positieve prognose van het begin van het seizoen bevestigt. De Europese oogst van negen miljoen ton heeft vergeleken bij de oogst in de drie voorgaande jaren, die gekenmerkt werd door een overaanbod en prijsverval, een ommekeer in de tendens teweeggebracht. Nu is er sprake van een beperkter aanbod en stijgende prijzen. De markt is weer in evenwicht.

Grootste oogstafname bij Golden Delicious

De circa 25 procent kleinere oogst van de VOG-groep bracht bij bijna alle klassieke appelrassen een oogstafname: Royal Gala (-15 procent), Red Delicious (-26 Procent), Braeburn (-34 procent). Bij Golden Delicious was er echter sprake van de grootste oogstafname (-45 procent), dit ras werd namelijk het sterkst getroffen door hagel en vorst. Alleen bij Fuji (-4 procent) en Ganny Smith, waarbij de oogst gelijk blijf, ging het beter. De oogst van clubappelen bleef ook niet gespaard: de oogst van Pink Lady viel 15 procent kleiner uit, terwijl Kanzi en envy – dankzij de in de voorgaande jaren nieuw geplante fruitbomen – hetzelfde oogstvolume als in 2016 bereikten.

Hoog prijsniveau gaf reden tot zorgen
Zoals reeds aan het begin van het seizoen werd verwacht, kwamen de sterkste vraag- en prijsimpulsen uit Italië en Duitsland, aangezien daar het aanbod aan de twee referentierassen (Golden Delicious en Jonagold) wezenlijk kleiner was als in de voorgaande jaren.
VOG-directeur Gerhard Dichgans legt uit: "De prijsstijgingen waren in deze orde van grootte dan toch een verrassing en gaven reden tot zorgen. We vreesden dat het hoge prijsniveau voor appelen een negatieve uitwerking zou kunnen hebben op het consumentengedrag, maar gelukkig was dit niet het geval. De verkoop verloopt goed en ik verwacht dat we bij deze trend het seizoen voortijdig af zullen sluiten." Met name de verkoop van de standaardrassen verloopt goed, terwijl hier in de afgelopen jaren juist minder oog voor was. De prijzen van deze rassen zijn deels gestegen in de richting van het prijsniveau van de nieuwe clubappelen.

Clubrassen vermoedelijk begin mei uitverkocht
De lage voorraadstand per 1 februari is dan ook het resultaat van het hoge verkooptempo. "Vergeleken bij hetzelfde moment vorig jaar hebben we nu één derde minder appelen op voorraad, waarbij de voorraad voor Golden zelfs al minder dan de helft van vorig jaar bedraagt", zegt Gerhard. De voorraad van Royal Gala zal in de eerste tien dagen van maart, en de voorraden van Kanzi en Pink Lady zullen reeds eind april c.q. begin mei opraken – en daarmee een maand eerder dan gebruikelijk.

Samenvattend verwacht de VOG een zeer vroeg seizoenseinde en minder Europees aanbod in de zomermaanden, tot vervolgens in augustus de nieuwe Gala-oogst op de markt komt. Dit zou een kans kunnen zijn voor de import van overzee om het in de afgelopen jaren verloren terrein weer terug te winnen.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018