Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Grote oogst gold-kiwi's in Zuid-Afrika

Hoewel een groot deel van Zuid-Afrika is getroffen door droogte, geldt dit niet voor heel het land. Telers in de Natal Midlands en KwaZulu-Natal zeggen een geweldig regenseizoen te hebben, ondanks dat januari vooral droog weer heeft gehad. Een van deze telers is Peter Nicholson, die op het punt staat om voor het eerst commerciële volumes aan Skelton en Soreli goldkiwi's te oogsten. "Alle neerslag is voor onze kiwi's zeer goed geweest. In de afgelopen twee jaar heb ik nauwelijks behoefte gehad aan irrigatie."

"We hebben te maken gehad met een erg moeilijk leerproces, maar we zijn er bijna," zegt Nicholson over het Skelton-ras. In 2013 besloot een aantal Zuid-Afrikaanse telers in verband met de exportmogelijkheden om te investeren in deze minder bekende kiwisoort. Voordat het Nieuw-Zeelandse kiwiseizoen van start gaat, geeft de Skelton-kiwi voor vier tot acht weken aan exportmogelijkheden vanuit Zuid-Afrika. De ontwikkeling van de teelt van Skelton-kiwi's is echter zwaar geweest. De telers hadden te maken met tegenslagen en waren vooral op zichzelf aangewezen, voordat ze goed overweg konden met dit van oorsprong Nieuw-Zeelandse ras. Zo was aanvankelijk niet duidelijk of de kiwi wegens de behoefte aan koude temperaturen wel geschikt was voor het Zuid-Afrikaanse klimaat. 

Naar blijkt was het een gok die nu zijn vruchten afwerpt. "We beginnen over twee weken met de oogst en die ziet er veelbelovend uit," zegt Nicholson. "De ranken zijn nog jong, maar we hopen dat de volumes uit de regio van Richmond dit jaar verviervoudigen." Vorig jaar werden de eerste kleine volumes bij wijze van test naar Singapore geëxporteerd. Uit de reacties bleek dat er hier veel potentieel is voor Zuid-Afrikaans fruit. Dit jaar wordt een oogst geraamd van grofweg 100 ton. Een hectare aan kiwi's heeft een opbrengst van 30 tot 40 ton.


Peter Nicholson onder een bladerdek van Y368 gold-kiwi's 

Peter Nicholson heeft voor tien hectare aan goldkiwi rassen aangeplant. Vijf hectare komt neer op Skelton-kiwi's en de andere vijf op het Italiaanse ras Soreli. Hij is verder van plan om het areaal voor goldkiwi's te vergroten tot ongeveer 25 hectare. De teler heeft ook nog een veertig jaar oud areaal van zeven hectare voor de teelt van traditionele groene Hayward-kiwi's. Deze planten worden echter geleidelijk aan vervangen door andere commerciële rassen, zoals bijvoorbeeld door een van de nieuwe generaties aan goldkiwi's die nu bij wijze van proef worden geteeld.

Goldkiwi's hebben meer arbeidskracht nodig dan groene kiwi's. Waar groene kiwi's kunnen volstaan met een medewerker per hectare per jaar, hebben goldkiwi's minstens drie arbeiders per twee hectare nodig. Hoewel Nicholson streeft naar een gewicht per fruit van 100 gram, hebben sommige kiwi's een gewicht van 120 gram. 80 gram is doorgaans genoeg voor de export.


Fruitzetting wordt verbeterd door de bloemen handmatig te bestuiven met een luchtpistool met stuifmeel.

De verpakking van kiwi's gebeurt door middel bedrijven in de lokale avocadosector. Elk pakstation voor avocado's kan ook kiwi's verpakken. "Een mooie bijkomstigheid is dat we onze kiwi's in februari en maart oogsten, als er nog geen avocado's zijn," licht Nicholson toe.

Peter Nicholson heeft op Roselands Farm een breed agrarisch bedrijf voor bosbouw, groententeelt en veeteelt. "Kiwi's zijn misschien wel de makkelijkste fruitsoort om op biologische wijze te telen. Ze hebben ontzettend veel weerstand tegen ziektes en ongedierte. Het enige waar ze in Zuid-Afrika last van hebben is de Natal-fruitvlieg," legt Nicholson uit. De teler stuurt bodemmonsters naar het bekende Brookside-laboratorium in Ohio, waarvandaan hij binnen een week de resultaten binnen krijgt. "Dit laboratorium is al vier jaar op rij voor 100% correct geweest met zijn aanbevelingen."


Soreli goldkiwi's, bijna gereed voor de oogst

Kiwi marketing
Kiwi's worden in Zuid-Afrika net zo vaak geëxporteerd als geïmporteerd. Grote delen van het jaar eten Zuid-Afrikaanse consumenten geïmporteerde kiwi's. Het is zodoende altijd al een dure fruitsoort geweest. 

"Dit is nu nog het begin, dus zijn de volumes nog vrij klein," zegt een kenner van de Zuid-Afrikaanse kiwisector. "De volgende twee of drie seizoenen zullen laten zien waar het prijsniveau voor goldkiwi's precies ligt. Zowel lokale retailers als importeurs hebben interesse in deze kiwisoort. Een belangrijk aspect van de Zuid-Afrikaanse kiwisector is dat deze nog in opkomst is en dus nog zijn basis moet zien te vinden."

Voor meer informatie:
Peter Nicholson
Roselands Farm
Tel: +27 82 457 1614

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018