Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nieuwe Zuid-Afrikaanse pitloze rode druif gepresenteerd op Fruit Logistica

Nieuw druivenras Joybells klinkt 'als muziek in de oren'

Tijdens de Fruit Logistica in Berlijn werd vorige week een nieuw pitloos rood druivenras gepresenteerd: Joybells. Het ras wordt ongeveer een week tot tien dagen voor het ras Flame geplukt, geeft goede opbrengsten en is bestand tegen barsten. Ook is het goed te vervoeren en bewaren. 

"Dit is ongetwijfeld één van de meest veelbelovende druivenrassen die Zuid-Afrika heeft voortgebracht," laat Bongandi Ndimba van ARC weten. 

Joybells werd ontwikkeld door de Zuid-Afrikaanse kweker Phyllis Burger van het Agricultural Research Council (ARC), Infruitec-Nietvoorbij, dat in Stellenbosch is gevestigd. Zoals de naam al aangeeft, dankt Joybells haar naam aan de unieke belvormige vorm van haar vruchten en haar bijzondere smaak en textuur. Het ras is wereldwijd door de meest prominente retailers, die Joybells de laatste twee seizoenen al als premium ras verkocht hebben, uitstekend ontvangen en ook hun klanten komen terug voor dit ras. 

Leon von Mollendorf, algemeen directeur van Culdevco, vertelt dat de informatie en het plantmateriaal geleidelijk aan de sector vrijgegeven werden zodat men er zeker van was dat het ras gedurende meerdere jaren op de juiste manier geëvalueerd werd in de gehele waardeketen.
"De Zuid-Afrikaanse Trable Grape Industry (SATI), het ARC Infruitec-Nietvvorbi en Cudevco, dat de commercialisering mogelijk maakt, werken hand in hand aan de ontwikkeling van unieke druivenrassen die tegen betaalbare vergoedingen en prijzen aan de Zuid-Afrikaanse sector beschikbaar gesteld kunnen worden.Willem Bestbier van SATI legt uit dat de unieke voordelen die de Zuid-Afrikaanse druivensector de sterk competitieve internationale markt te bieden heeft winstgevendheid en goed aangepaste rassen zijn. "We zijn ervan overtuigd dat ons concurrentievoordeel op de markt te danken is aan technologie en dat er niets gaat boven een succesverhaal van eigen bodem, dit maal in de vorm van dit veelbelovende nieuwe druivenras."

De voorbije twee seizoenen werden er al ruim 50.000 dozen (van 4,5 kilo) Joybells verkocht in Europa en het Verenigd Koninkrijk, terwijl telers en exporteurs de afzet van dit spannende nieuwe ras in het seizoen 2017-2018 uitbreiden naar andere wereldmarkten. De statistieken laten zien dat het areaal van dit ras in Zuid-Afrika al bijna 200 hectare telt. Von Mollendorf legt uit dat het plantmateriaal vanaf dit jaar ruimschoots beschikbaar zal zijn voor Zuid-Afrikaanse telers. Hij verwacht dan ook dat de aanplant van het ras snel zal toenemen. 

Joybells wordt in Zuid-Afrika vermarkt en beheerd door Culdevco, een grote speler binnen de internationale licentieverstrekking van fruitrassen. Dit veelgeprezen ras wordt momenteel door een twaalftal Zuid-Afrikaanse exportbedrijven geëxporteerd. 


Culdevo
Dr Leon Von Mollendorff
Tel: +27 21 870 2900
Email: leon@culdevco.co.za
www.culdevco.co.za

ARC
Dr Bongani Ndimba
Tel: +27 21 809 3100
Email: ndimbab@arc.agric.za
www.arc.agric.za

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018