Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Topmannen supermarkten schrijven:

"Geen oneerlijke handelspraktijken in Nederland"

De maatregelen die Europa wil nemen om eerlijke handel te promoten, vallen niet goed in de Nederlandse en Duitse supermarktbranche. Het CBL stuurde een brief aan eurocommissaris Hogan waarin topmannen uit het supermarktwezen betogen dat er geen sprake is van oneerlijke handelspraktijken. Frits van Eerd (Jumbo), Wouter Kolk (AH), Marcel Oosterwijk (Lidl) en Dick Roozen (Superunie) en Nicolás de Lope (Aldi) uiten in de brief kritiek op het Europese landbouwbeleid. Dat beleid betekent een lastenverzwaring onderschrijft ook CBL-vorzitter Bert Roetert. "De aangekondigde wetgeving op het gebied van handelspraktijken draagt niet bij aan een betere positie voor telers in de keten of een hogere prijs voor zijn producten en voegt enkel compliance kosten en administratieve lasten toe aan de keten, die uiteindelijk op het bord van de consument terecht komen."

Geen machtsmisbruik supermarkten

Er is geen bewijs van oneerlijke handel in Nederland, zeggen de supermarktbazen. "De bewering dat er sprake is van misbruik van marktmacht door supermarkten is onjuist. Beschuldigingen over oneerlijke handelspraktijken zijn anekdotisch van aard en missen feitelijke bewijzen. Door de jarenlange beschuldigingen zonder onderbouwing aan het adres van supermarkten, lijkt het alsof deze beschuldigingen nu voor waar worden aangenomen en een belangrijke reden zijn om over te gaan op wetgeving op gebied van handelsrelaties." Meer marktwerking is volgens het CBL de oplossing voor een betere marktpositie van telers.

Ook andere landen reageren op de Europese plannen om telers en boeren in bescherming te nemen. Duitse retailers stuurden een brief met gelijke strekking. De Belgische landbouworganisatie Vilt schreef een brief waarin zij pleitten voor een andere oplossing: promotie voor groenten en fruit. "Als alle Europeanen per dag 400 gram groenten en fruit eten, dan zouden jaarlijks bijna 50.000 overlijdens door hartaandoeningen voorkomen kunnen worden", aldus Vilt.

Publicatiedatum: