Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Colombia zou tweede avocadoproducent kunnen worden

Eind 2014 zegde Sergio Torres zijn baan als in- en verkoopmanager bij Olmué Colombia op om een nieuw bedrijf te starten. Samen met drie Chileense investeerders begon hij Hass-avocado's te telen om die vanaf 2020 naar Europa, Azie en de VS te exporteren. Volgens Torres zijn er veel mogelijkheden voor Colombia in de avocadohandel. ''We hebben toegang tot zowel de Atlantische als de Grote Oceaan. Het klimaat is ideaal: we kunnen het hele jaar fruit telen en hebben dus ook het hele jaar aanbod'', legt hij uit.

In de afgelopen vier jaar is het areaal van de Hass-avocado in Colombia verdubbeld naar 17.000 hectare. Ook wordt er geraamd dat, met een jaarlijkse toename van tussen de 1500 en 2000 hectare, het areaal in zeven jaar tot 30.000 zou kunnen groeien. De exportcijfers zijn eveneens snel gestegen. In 2016 was de waarde van de export €28,3 miljoen en in 2017 was deze hoeveelheid al gestegen naar €40,4 miljoen. Dit seizoen wordt geraamd dat de opbrengst de €56,6 miljoen zal bereiken, wat betekent dat er 38.000 ton geëxporteerd zal moeten worden.

Nu de Colombiaanse AGF-sector toegang heeft tot de VS - de grootste consument van de Hass-avocado - zullen de exporthoeveelheden waarschijnlijk verder stijgen. De situatie van groei heeft de avocadoteelt in het land zeer aantrekkelijk gemaakt voor buitenlandse investeerders. Uit verschillende landen - onder andere Chili, Peru, Mexico en Spanje - is er interesse om in het fruit te investeren. Echter, daarvoor moet het land wel kunnen garanderen dat de plantages vrij zijn van ziekten. Dat kunnen ze doen door de fytosanitaire processen te verbeteren. Als de plantages niet 'schoon' zijn, zal het fruit niet uitgevoerd kunnen worden. Wanneer de groei in de avocadohandel doorzet, verwacht Torres dat Colombia binnen vijf jaar de tweede producent van Hass-avocado's op wereldniveau zal zijn.


Bron: El Mercurio

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018