Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vroeg ras heeft droogte grotendeels ongeschonden doorstaan

Oogst Zuid-Afrikaanse Cheeky peer verloopt vlot

Het lokaal geteelde perenras Cape Rose, van Taaibos Human van het ARC (Agricultural Research Council), dat wordt vermarkt onder het Cheeky merk, wordt inmiddels al tien jaar lang op commerciële schaal geteeld. Dit jaar begon de pluk van deze peer ongeveer tien dagen later en vanaf dat moment is het 'alle hens aan dek' want de Cheeky peren moeten zo snel mogelijk geplukt en vermarkt worden," legt Christo Strydom van Wolseley Fruit Packers (Wolfpack) uit. 


De Cheeky peer met haar dieproze blos 

De grootste volumes Cheeky zijn nog altijd bestemd voor Europa, waar men de smaak van deze peren met blos te pakken heeft nadat Zuid-Afrika ze hier zo'n vijfentwintig jaar geleden introduceerde. Met name in Duitsland doet dit type peer het erg goed. 

"Als we toegang tot de Chinese markt hadden, dan zouden ze daar ook dol zijn op dit fruit. Chinezen houden van grote rode vruchten," vervolgt Christo Strydom, die al sinds het begin betrokken is bij de teelt en commercialisering van het ras. 

De telers die aan Wolfpack leveren in de regio Ceres zijn vorige week met de pluk begonnen en de oogst zal eind deze week grotendeels voltooid zijn. Deze peer, die haar bestaansrecht dankt aan het feit dat zij een brug moet slaan tussen vroege perenrassen, zoals Rosemarie, Flamingo en Celina, en het late ras Forelle, heeft een seizoen van slechts twee weken. 

Het ras plaveit de weg naar de markt voor de grote volumes Forelle die doorgaans in de derde week van februari beschikbaar komen en zorgt voor een gunstige prijsstelling voor de categorie. 

Aangezien deze peer bedoeld is voor een zeer korte marktperiode, is het Cheeky areaal niet groot. "Het is een nicheproduct," vertelt Christo Strydom. Momenteel teelt Zuid-Afrika Cheeky op een areaal van zo'n 350 hectare, waarvan driekwart al productief is.

Hij is heel tevreden met wat hij ziet. "De droogte in de Westkaap is een ramp maar ik kan geen tekenen ontdekken dat Cheeky hier schade van ondervindt aangezien het een vroeg ras is. De kleuring en maten zijn goed."

"Er is meer fruit dan vorig jaar," vervolgt hij. "Ik zeg altijd dat Cheeky meer vruchten dan bloesem geeft. Deze productiviteit kan de komende jaren wel problemen gaan geven. Wanneer er te weinig bloemknoppen aan de takken komen en dus ook minder fruit, dan groeit het resterende fruit uit tot zeer grote maten van meer dan 500 gram per stuk. Ik noem het 'kinderhoofdjes'. Dit jaar zijn de problemen met moeilijk verhandelbare grote maten te verwaarlozen. De grootste maat die Wolfpack momenteel verwerkt is zo'n 320 gram. 

De verzorging van de Cheeky peren verschilt nogal van die van andere perenrassen. De Cheeky peer ontwikkeld moeilijker bloemknoppen op ouder hout dan andere rassen. "Ik denk dat we beter moeten worden in het manipuleren van de knopvorming van de bomen. We worden steeds wijzer naarmate de bomen volwassen worden. Het ras staat echter bekend als één van de moeilijkst te telen peren. 



Zonnebrand is ook een probleem, zeker bij een ras als Cheeky dat een tere schil heeft. Na de onbarmhartige hitte gedurende de eerste week van december, die ook de schil van pruimen beschadigde, heeft er dit seizoen een zuidoosten wind gewaaid. Het fruit aan de uiteinden van de takken is gevoeliger voor windschade. Toch werd het ras ontwikkeld voor hete omstandigheden en moet het haar blos ook onder deze condities behouden. Deze blos is beduidend intenser dan die van soortgelijke perenrassen en de peren mogen uitsluitend als Cheeky worden vermarkt als het meer dan 20% blos hebben. Fruit dat hier niet aan voldoet wordt verhandeld als Cape Rose. 

De blos van Rosemarie en Flamingo is veel minder uitgesproken en heeft de neiging helemaal verloren te gaan onder hete omstandigheden. Rosemarie en Flamingo peren die geen blos hebben worden geëxporteerd als Sempre peren. 


De Cheeky doos - Let op het drietallige blad van de taaibos struik (Searsia pyroides), dat verwijst naar de kweker van het ras, Taaibos Human

Markt voor peren
"De Europese markt is goed en stabiel maar levert nu ook geen vuurwerk op. Ik verwacht dat de gevolgen van de wisselkoers dit seizoen sterker aanwezig zullen zijn. We zijn afhankelijk van de wisselkoers," legt Christo Strydom uit. Wolfpack verpakt alleen peren gedurende zes tot acht maanden per jaar en vermarkt het fruit ook. Het bedrijf richt zich op de export omdat lokaal de grotere appeltelers supermarkten bevoorraden met peren. 

Naast de perenliefhebbers in Europa, die 95% van de Cheeky voorraad afnemen, heeft het bedrijf vorig jaar ook wat volumes naar Rusland geëxporteerd. 

Cheeky in andere teeltgebieden
Momenteel wordt het ras alleen in Zuid-Afrika op commerciële schaal geteeld. De twee hectare in Chili en vijf in Spanje zullen de komende vijf jaar geen commerciële volumes voortbrengen. 

"We zijn van plan om vier hectare Cheeky in Italië aan te planten voor demonstratiedoeleinden," legt Leon von Mollendorff van Culdevco uit, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de commercialisering van de rassen die het ARC ontwikkeld. "De reacties die we krijgen op de proefboomgaard zijn veelbelovend. Momenteel verkeert de Zuid-Afrikaanse sector nog steeds in de positie om de Cheeky markt te domineren en de oogst van dit seizoen ziet er goed uit."


Voor meer informatie:
Christo Strydom
Wolfpack (Wolseley Fruit Packers)
Tel: +27 23 231 1066

Taaibos Human
Agricultural Research Council
Tel: +27 21 809 3100

Dr Leon von Mollendorff
Culdevco
Tel: +27 21 870 2925
Publicatiedatum: