Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Schade door droogte, daardoor extra ruimte om groot te worden"

Een joekel van een pastinaak

Op de website van coöperatieve supermarkt Odin is onlangs deze bijzondere foto geplaatst. Op de foto staat een joekel van een pastinaak: een oer-Hollands exemplaar van Zeeuwse grond die onlangs in de Odintas terug te vinden was. Met een gewicht van zo'n 800 gram was deze pastinaak vele malen groter dan anders. Niet helemaal de bedoeling, maar wel handig. Scheelt een hoop schilwerk. Maar hoe komt deze toch zo groot?


Foto: Krista van de Steeg van Odin.

In het Zeeuwse Ritthem is van half april tot begin juli maar bar weinig regen gevallen. Zo weinig dat maar 20% van de pastinaken is opgekomen uit de grond. In de bijna 25 jaar dat Leo de Visser groenten teelt, heeft hij dit nog nooit meegemaakt. "Veel zaden zijn door de droogte kapot gegaan. De pastinaken die wel groeiden, hadden daardoor extra ruimte om groot te worden. Sommigen tot wel 1,5 kilogram zwaar, maar die zijn uit hun voegen gebarsten. Zo is een extra deel verloren gegaan. Al geloof ik wel dat de koeien genoten hebben. We hebben het namelijk gebruikt als veevoer."

"Al is de grootte ongebruikelijk, de smaak is fantastisch. Het zoetige, anijsachtige wat de pastinaak kenmerkt, proef je terug." Leo vindt hem zelf het lekkerst in blokjes gesneden, zo'n 5-10 minuten gekookt en vervolgens met zongedroogde tomaten gewokt in de pan. Leo ploegt overigens met paarden. Voor hem de meest logische manier van werken. Niet alleen duurzaam en schoon, de grond is ook vitaler. Dat geeft gezondere producten en minder kans op ziekten. Driedubbel genieten van deze unieke pastinaak dus.

Voor meer informatie: www.odin.nl

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018