Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Thuis champignons kweken met Hexering

Tholen - Hyperlokaal, convenience, bijna biologisch, leuk om te zien en mee te maken. De tomatenplant van Gaby van der Harg van Farmzy voldoet aan alle trends in de markt: je kweekt hem thuis, het is gemakkelijk om te doen, de plant is al eco-friendly en er wordt aan een biologische versie gewerkt. Farmzy zette in 2017 de eerste 100.000 tomatenplanten af via de bloemenveiling. In 2018 breiden ze uit met een product dat nog meer beleving biedt...de hexering, een paddenstoelenkweekset met een verwijzing naar heksenkringen die de mensheid al duizenden jaren fascineren.Smaakvol
Het thuiskweekproduct is net zo gemakkelijk in het gebruik als de tomatenplant. Gaby: "De kweekset ruikt al helemaal naar champignons. Het bevat een substraat geënt met kastanje champignon gebroed. Zodra het substraat bedekt wordt met aarde en water wordt toegevoegd, beginnen de champignons te groeien", legt Gaby uit. De set doet het spreekwoord: 'als paddenstoelen uit de grond schieten' eer aan. "Na 10 tot 14 dagen doorgroeien komen er knoppen, daarna gaat het hard. Binnen enkele dagen kunnen de kastanjechampignons worden geoogst, maar je kunt ze ook langer opkweken zodat er grotere paddenstoelen ontstaan. De paddenstoelen in de kweekset groeien wel minder hard dan die van professionele kwekers maar dat doet de smaak alleen maar goed. De tragere groei geeft een smaakvoller product."

Oogst
"In totaal is het mogelijk om van een set ongeveer 3 keer te oogsten met in totaal ongeveer 700 gram kastanjechampignons. De eerste keer is de oogst het grootst, de twee oogsten daarna zijn kleiner omdat er steeds meer voeding uit het substraat onttrokken wordt. Wanneer het substraat van de Hexering is uitgeput, houdt de consument nog prima aarde over om de tuin of kamerplanten bij te mesten."

Afzet
Jaco Vreeman van Growup concepts de ontwikkelaar en eigenaar van de Hexering. Greenzer produceert het product met behulp van sociaal kapitaal voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Farmzy zet het product in de markt. De zelfkweek AGF heeft de divers afzetgebied. De Hexering is zowel interessant voor tuincentra, bloemen- en plantenwinkels als AGF-specialisten en supermarkten. 

Klik hier voor het artikel over de tomatenplant

Voor meer informatie:
Farmzy
Gaby van der Harg
T: 
 

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018