Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"We verwachten veel eigen inbreng"

Peenacademie verenigt telers in Flevoland

Tholen - Zo'n 70 tot 80 peentelers uit Flevoland waren dinsdag 30 januari aanwezig bij de startbijeenkomst van de Peenacademie. "De academie moet overleg tussen peentelers stimuleren om op die manier de teelt verder te brengen en rendabel te houden. Daarvoor is veel kennis nodig. Kennis die veelal ook bij de telers zelf al aanwezig is. De essentie is dat telers in de Peenacademie zelf aan de slag gaan, kennis uitwisselen en daardoor van elkaar leren en verder komen dan solo de vraagstukken aan te gaan. We verwachten veel eigen inbreng en hopen dat de telers het nodige toe gaan passen op hun eigen kavel", vertelt Niek Vedelaar namens Delphy, één van de ondersteunende organisaties van de academie.


Foto: Geraldine Nikkels, in opdracht van AkkerbouwActueel.nl.

De organisatoren waren erg tevreden over de opkomst van de bijeenkomst in de Shortgolf in Swifterbant, de verdeling biologisch-gangbaar was ongeveer 50/50. "De startavond was gezamenlijk, maar vanaf nu gaan we verder met twee groepen, de biologische groep zal door mijn collega Marc Versprille begeleid worden en ik neem de begeleiding van de gangbare groep op me. We willen voor het groeiseizoen al met de telers bij elkaar gaan zitten om te bespreken wat er leeft en aan de hand daarvan een agenda op te stellen." Niek erkent dat vooral onkruidbestrijding een echt bio-thema is. "Hoe doe je dit op de goede manier om zo je handwieduren te beperken. Dat is slechts heel kort aan bod geweest tijdens de startbijeenkomst, maar hier zal in de groep straks wel veel aandacht voor zijn. De bedoeling is dat de groepen zo'n vier keer per jaar samen zullen komen."

Tijdens de startavond is ingegaan op een aantal aspecten van de teelt. Denk hierbij aan rugopbouw, opkomst en (mechanische) onkruidbestrijding. Wat zijn de aandachtspunten voor de bewaring van peen, hoe kun je het verloop van de kwaliteit in de bewaring monitoren en wat zijn de moeilijkheden met de afzet zijn door Dijksma Koudetechniek en Hagranop BV toegelicht.

In het persbericht voorafgaand aan de startavond stond meer over het feit dat het ook het afgelopen teeltseizoen weer een uitdaging was om in de peenteelt tot een goed resultaat te komen. Rugopbouw was lastig, droogte in het voorjaar, wisselende gewasstand en nattigheid vanaf de late zomer zijn zomaar een aantal thema's die afgelopen seizoen aan de orde zijn geweest. Om goed in te spelen op de vraagstukken in de teelt en markt is vaak veel kennis nodig. Kennis die bij de peentelers zelf aanwezig is. Door de vragen van telers zelf, maar ook door hun kennis met collega's in de peenteelt te delen, ontstaan nieuwe inzichten. Wellicht komen hier nieuwe onderzoeken en demonstraties uit voort of vindt aanpassing van de huidige praktijk plaats. Reden van oprichting van de Peenacademie is het versneld gebruik kunnen maken van bestaande kennis en het ontwikkelen van nieuwe kennis over het telen van peen.

Voor meer informatie: Marc Versprille, m.versprille@delphy.nl, 06 53427242

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018