Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Uitkomst langjarig onderzoek in Brabant

"Biologische teelt net zo productief als gangbaar"

In een onderzoek over een periode van 13 jaar op de Brabantse proefboerderij Vredepeel bleek biologische landbouw op termijn vrijwel net zo productief als gangbaar. Bovendien leidt de biologische landbouw tot een stabieler en efficiëntere productie: met 50% minder uitspoeling van nitraat, meer organische stof, vermindering van de CO2-emissie en een stabieler bodemvoedselweb. De onderzoekers publiceerden over het onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Agriculture, Ecosystems and Environment. 

Onderzoekers van de Universiteit Leiden, NIOO-KNAW en Wageningen University & Research analyseerden de resultaten van een proef die onder gelijk bodemomstandigheden werd gestart en waarbij een biologisch teeltsysteem werd vergeleken met twee gangbare systemen. In het begin lag de opbrengst bij het biologische systeem lager, maar na 10 tot 13 jaar werd de opbrengst van de biologische teelt vrijwel gelijk aan die van de conventionele systemen, terwijl er minder stikstof werd gebruikt. 

Ander dan werd verwacht bleek de productie in het biologische systeem gelijkmatiger. Dit zou kunnen wijzen op minder variatie in de zuurgraad, mineralisatie en beschikbaarheid van voedingsstoffen en een stabieler bodemleven. De bodemstructuur was beter en het organische stofgehalte bleef hoger. De uitspoeling van nitraat naar het grondwater was lager en er werden minder parasitaire aaltjes in de bodem aangetroffen. De onderzoekers menen dat het kwestie van tijd is dat het gat in opbrengst tussen een biologisch en een gangbaar teeltsysteem wordt gedicht en dat een biologisch systeem zorgt voor een stabielere bodemstructuur en ontwikkeling van het bodemleven.


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018