Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Rick Decadt, REO Veiling:

Preimarkt trekt voorzichtig aan

Tholen – Eindelijk lijkt het weer wat beter te gaan op de preimarkt. Rik Decadt van de REO Veiling: "Vrijdagmorgen is de exportprijs licht gestegen richting €0,35. Als je naar de afgelopen tien jaar kijkt, is dit eigenlijk maar iets lager dan de gemiddelde prijs voor februari. In januari was de gemiddelde prijs met €0,29 nog een stuk lager dan we gewend zijn. Europees overschot
"Dit najaar is er nergens in Europa vorst geweest. Zelfs in Polen of het Oostblok was het tot nu toe abnormaal warm. Hierdoor is het erg lastig op de preimarkt en ik denk dat dit voor heel Europa geldt. In Duitsland gaat het deze week wellicht behoorlijk vriezen. Dit merken we meteen, want juist de grote vraag vanuit Duitsland heeft de prijzen vrijdag doen aantrekken." Naast Duitsland exporteert de REO Veiling vooral prei naar Noord-Spanje en Noord-Italië.

Wel feesten, niet koken
Het is nog maar de vraag voor hoe lang de preiprijzen op niveau blijven. Rik: "Straks is het carnaval. Dit is traditioneel een moeilijke periode in Duitsland en Zuid-Nederland, waar de mensen sterk op carnaval gericht zijn. Ze feesten dan wel, maar eten geen groenten. In andere landen heeft carnaval veel minder invloed op de verkoop." 

Trips verleden tijd
"De kwaliteit van de prei is goed en de problemen met trips zijn verleden tijd. Al sinds januari kunnen we hele mooie producten aanbieden. Het is jammer om vast te stellen dat je door het overaanbod op de Europese markt dan geen mooie prijs kunt halen. De eerste twee weken van 2018 ging het wel, maar daarna zakte de prijs hard. We hopen op vorst, anders wordt het een heel zwak seizoen. Er komt nu wel een koudere periode aan, maar de vraag blijft hoe koud het precies wordt en hoe lang deze periode zal duren."

Voor meer informatie:
REO Veiling


Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018