Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Venezuela wil meer avocado's en ananas exporteren

''We hebben dit initiatief specifiek gestart voor de ananas en de avocado. De oogst zal groter zijn, waardoor het aanbod de vraag op de Venezolaanse markt overtreft. Het overschot kan geëxporteerd worden naar de VS, Europa en Azië. Ons bedrijf is actief sinds 2012, maar tot nu hebben we vooral op nationaal niveau afgezet," aldus Gerardo Cumare, van het Venezolaanse Inversiones Cumaca.

Gerardo legt uit dat ze veel hebben geleerd van landen zoals Costa Rica en Colombia. ''Costa Rica heeft een grote rol in de internationale ananas-export. Hun ananas is bekend over de hele wereld. Bovendien hebben ze uitstekende marketingcampagnes. Echter, wij hebben het voordeel dat Venezuela over stabiele weersomstandigheden beschikt. In ons land zijn orkanen en hevige regenbuien zeer zeldzaam. Wij hebben de ideale teeltomstandigheden om het hele jaar fruit te kunnen aanbieden.''Vereniging
''We willen dat al onze producten aan de internationale kwaliteitsstandaard voldoen. Daarom leren we de telers hoe zij deze kwaliteit kunnen waarborgen. Als we in de toekomst de export hebben gestabiliseerd, willen we een telersvereniging oprichten. Zo kunnen alle Venezolaanse telers profiteren van de export, en kunnen we het aanbod verbreden met andere fruitsoorten zoals de Tahiti-limes en de mango.'' De ananasoogst is net begonnen. Dit is het resultaat van twee jaar werk en voorbereiding.

Ananas
''Wij werken met een rood ananasras uit Spanje, dat niet zo bekend is als de MD2. Het is een zeer zoete ananas die een Brix-waarde van meer dan 14 kan kan halen. De grootte van de ananassen ligt rond de 1,8 kilogram.

De Venezolaanse overheid moet bedrijven van de benodigde vergunningen voorzien voor de export. "Telkens wanneer een oogst wordt geëxporteerd, moet de overheid controleren of het fruit aan de kwaliteitsstandaarden en normen voldoet. Dit moet ook gebeuren als zowel de fabriek als de teeltgronden alle benodigde vergunningen hebben en zich aan de internationale normen houden."

"De meeste vraag naar onze ananas en avocado's komt uit de VS en Europa, vooral uit Nederland en Duitsland. Hoewel Venezuela nog niet bekend staat als een fruitexporteur, willen we met ons fruit wel meer bekendheid creëren. We zijn ervan overtuigd dat de hoeveelheden dan beetje bij beetje zullen toenemen.''

Ze weten bij dit Venezolaanse bedrijf dat ze een gebrek hebben aan marktkennis van hun fruit. Ze zullen daarom concurrerend moeten zijn met hun prijzen en handelsvoorwaarden. ''Wanneer wij meer bekendheid krijgen en de kwaliteit, smaak en maten van ons fruit zijn aangetoond, zullen we ons in een betere positie bevinden om betere prijzen te bedingen."
Avocado
Ook voor de avocado geldt dat er sprake is van een gebrek aan internationale marktkennis. ''We hebben andere rassen dan de Hass, wereldwijd de meest geconsumeerde. Wij telen de Pollock en de Choquette (avocado's met groene schil), die vooral populair zijn in tropische landen. Ook in Europa worden deze soorten steeds bekender, waardoor steeds meer terrein wordt gewonnen op de Hass-avocado.''De Pollock-avocado heeft een langwerpige peervorm, terwijl de Choquette wat ronder is. De schil van allebei de rassen is glad en beiden hebben een intense felle groene kleur. "De twee rassen zijn romiger en groter dan de Hass-avocado. Wij geloven dat de Europese en Aziatische markt deze speciale kenmerken zullen waarderen. "

"We willen graag handelsovereenkomsten sluiten met importeurs in Europa. Deze overeenkomsten helpen ons om onze vruchten op specifieke markten te brengen. Wij zijn van mening dat er een markt is voor onze avocado's en dat er consumenten zijn die onze rassen liever hebben dan de Hass."

Tot slot wijst hij erop dat ze een goed potentieel hebben. "Mexico heeft bijvoorbeeld in de winter een paar maanden geen aanbod. Tegelijkertijd bieden wij ongeveer hetzelfde product met dezelfde eigenschappen, maar dan praktisch het hele jaar."


Meer informatie: 
Gerardo Cumare 
Inversiones Cumaca C.A
Venezuela
T: +58-414-6436762

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018