Er zijn verschillende onderzoeken die uitwijzen dat de aardbei gunstige effecten heeft op het menselijk lichaam. In een recensie van Italus Hortus, uitgegeven door onderzoekers van de Polytechnische Universiteit van de Marche, wordt de voedingsinname en het gehalte aan biocomposieten van aardbeien onderzocht. Ook de rol van de oogst, het genotype en de instandhoudingsmodaliteiten worden meegenomen in het onderzoek.
Uit de vergelijking tussen de verschillende variëteiten en oogst (groene, onrijpe vruchten, roze vruchten en rode, rijpe vruchten) bleek dat de onrijpe aardbeien van elk genotype een hoger gehalte aan fenolverbindingen bevatten dan de roze en rode vruchten.
Aardbeien bevatten veel belangrijke stoffen zoals vitamines, mineralen, foliumzuur en vezels en ze zijn rijke bron van fytochemische stoffen.
Fenolverbindingen zijn bekend om hun antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, hoewel recent onderzoek heeft gewezen op nieuwe interessante aspecten. Zo zouden aardbeien ook mogelijk gunstige effecten hebben op de bestrijding van oxidatieve stress, ontstekingen, cardiovasculaire en neurodegeneratieve aandoeningen, type 2 diabetes en obesitas.
Vanwege de vele positieve eigenschappen pleiten veel onderzoekers ervoor om de industriële verwerking en behandelingen van aardbeien te minimaliseren zodat de voedingswaarden behouden blijven.
Het zou van fundamenteel belang zijn om nog meer inzicht te krijgen in de mechanismen en factoren die de biobeschikbaarheid van de voedingswaarden in aardbeien bepalen. Op deze manier kunnen er nieuwe functionele aardbeien worden ontwikkeld die consumenten in staat stellen steeds grotere voordelen te behalen wat betreft de menselijke gezondheid.