Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In welk land is een incasso het makkelijkste?

Rapport over Incasso's wereldwijd

Een onbetaalde rekening in Saoedi-Arabië? Het incasseren hiervan is voor internationale bedrijven bijna 3 keer zo ingewikkeld als in Nederland. Ons land staat wereldwijd dan ook in de top 5 van landen waar incassoprocedures het minst ingewikkeld zijn. Het Midden-Oosten, China en ook VS scoren ronduit slecht. 
 
Dat blijkt uit de '2018 Collection Complexity Score and Rating' die kredietverzekeraar Euler Hermes onlangs heeft gepubliceerd. Hieruit blijkt in welke landen bedrijven de grootste kans en de kleinste kans hebben om hun geld te ontvangen als nota's te lang openstaan. Hoofd Risk Underwriting Johan Geeroms van Euler Hermes Nederland over het onderzoek: "Voor internationale handel is het belangrijk om betaalgedrag per land te doorgronden. Ons onderzoek biedt bedrijven en beleidsmakers belangrijke basisinformatie. In 50 landen hebben we de moeilijkheidsgraad van internationale incasso's onderzocht. Drie thema's stonden daarbij centraal: lokale betalingspraktijken, lokale gerechtelijke procedures en lokale insolventieprocedures. Ons onderzoek laat zien hoe het wereldwijd is gesteld met incassoprocedures." 
 
Opvallend 
Wat volgens Geeroms opvalt aan het onderzoek is dat heel West-Europa goed scoort. Met uitzondering van Italië, daar is het voor internationale bedrijven juist complex om hun openstaande nota's geïncasseerd te krijgen. Naast Nederland, horen ook Duitsland, Zweden en Ierland tot de landen waar incasso het minst complex is. Het Midden-Oosten bevindt zich aan de andere kant van het spectrum. Met vlak daarachter veel landen uit Azië-Pacific. 
 
Ook in VS is incasso moeizaam 
Ook noemt Geeroms de VS, waar het ronduit lastig is om nota's die langdurig openstaan alsnog te vorderen. "Het rechtssysteem daar kent een federale structuur waarbij staten eigen beschermingsmechanismen hanteren. Dat werkt natuurlijk niet erg praktisch. Het leidt tot veel vertraging en extra kosten om aan je geld te komen. Als dat al lukt, want de handhaving van de regels is vaak ook moeizaam." 
 
Lokale regels 
Blijft een nota openstaan vanwege structurele liquiditeitsproblemen bij de klant, dan is de situatie het minst kansrijk. Veel landen kennen eigen, lokale insolventieprocedures. Denk daarbij aan afwijkende prioriteitsregels bij dreigende faillissementen en de mogelijkheden tot annulering van lopende transacties. 
 
Heeft Geeroms nog een advies voor bedrijven die internationaal zakendoen? "Niet aan het eind, maar aan het begin is de meeste winst te boeken. Onderschat nooit de zakelijke en juridische omgeving. Bedrijven moeten eerst de lokale gewoonten en specifieke kenmerken bestuderen en begrijpen voordat ze zakendoen. Krijgen ze later alsnog te maken met te late betalingen? Handel dan vooral snel: hoe eerder ze aan de bel trekken, hoe groter de kans dat er finaal betaald wordt. Maan bedrijven ook aan in hun eigen taal. Juridische actie is pas de laatste optie. Het is vaak ingewikkeld en duur. Probeer vooral eerst zelf vriendelijk maar gedecideerd de klant tot betalen aan te zetten. Kiezen bedrijven voor de juridische weg, dan kunnen ze gemakkelijk in een doolhof verzeild raken." 
 
Marktleider 
Euler Hermes is wereldwijd marktleider op het gebied van incassoprocedures. In 2017 ging het in totaal om meer dan 1,75 miljard euro aan achterstallige betalingen. 
 
 
Publicatiedatum: