Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Chileense kersen en nectarines op Chinese markt

De meeste leveranciers van Chileense kersen hadden aan het begin van week 4 al hun volumes van dit seizoen op de Chinese markt gezet. De kersen kwamen geleidelijk in de grote en middelgrote steden van China terecht. Sommige partijen aan kersen bereikten zelfs de kleinste steden. Hierdoor is een goed beeld te geven van de kwaliteit van de kersen en van hoe goed de Chinese markt het aanbod aan Chileense kersen op kan nemen. In week 4 zijn kersen nog steeds het belangrijkste Chileense product op de importmarkt. Er komen dagelijks 25 containers met Chileense kersen China binnen. Naast kersen zijn ook Chileense nectarines begonnen met het eerste volledige seizoen op de Chinese markt. De nectarines zijn geleidelijk aan op de Chinese markt verschenen, net nu in China het lentefestival bijna gaat beginnen.
 

Vrachtwagen met kersen
 

Chileense nectarines

De kwaliteit van de kersen is in week 4 wisselvalliger dan in week 3. Lapin-kersen hebben meer problemen met hun schil, terwijl bij Skeena-kersen het vruchtvlees is verkleurd. hierdoor zijn de prijzen van kersen op de markt verstoord geraakt. Het prijsverschil tussen kersen van hoge en van lage kwaliteit is enorm. Tegelijkertijd proberen handelaren in verband met het lentefestival zoveel mogelijk kersen van hoge kwaliteit in handen te krijgen. Hierdoor is het moeilijker om omzet te draaien met kersen van medium of lage kwaliteit. 

De prijs voor XL-kersen van verschillende merken viel deze week zo laag uit als 200 yuan (€25,46) per zak van vijf kg. Aan het einde van deze week hadden Chileense kersen van normale kwaliteit een prijs van 230 yuan tot 260 yuan (€29,27 tot €33,09) per zak van vijf kg. Door de aanloop naar het lentefestival is er bij retailers meer vraag naar zakken van 2,5 kg. Dit heeft op de importmarkt geleid tot een prijsstijging voor kersen van hoge kwaliteit. Veel merken die zakken van 2,5 kg aanbieden of werken met een een-halen-twee-betalen actie zagen aan het eind van week 4 hun prijs toenemen tot 20 yuan (€2,55). De prijs van sommige kersen is aan het einde van week 4 toegenomen tot een prijs van tussen de 170 yuan en 190 yuan (€21,64 tot €24,18).

Chileense nectarines zijn in vergelijking met Chileense kersen nog nieuwkomers op de Chinese markt. Toen president Xi Jinping aan het einde van 2016 een bezoek aan Chili bracht, tekende hij een overeenkomst voor de import van Chileense nectarines. De eerste lading nectarines kwam pas in maart 2017 in China aan. Omdat het Chileense nectarineseizoen in november begint en in maart van het jaar daarop afloopt, kan 2017 worden beschouwd als een proefperiode voor de import van Chileense nectarines. Het seizoen van november 2017 tot maart 2018 is het officiële begin van de Chileense nectarine-export naar China.

 
Chileense nectarines

Ronald Bown, de directeur van de Chileense branchevereniging voor fruitexporteurs (ASOEX), meldde tegenover de pers dat Chili naar verwachting rond de 7 miljoen dozen aan nectarines zal exporteren. 50% hiervan is bestemd voor China.

Het merendeel van de Chileense nectarines dat in China terecht is gekomen betrof nectarines met wit vruchtvlees. Deze week werd gekenmerkt door het enthousiaste onthaal van de kersen, waardoor de omzet van nectarines voor een deel was beperkt. De omzetsnelheid van de nectarines is hierdoor nog steeds traag. Aan het einde van week vier had een zak van 9 kg met nectarines met een gradering van 40+ een prijs van tussen de 150 yuan en 160 yuan (€19,09 tot €20,37). De prijs voor kleine 50+ nectarines zat rond de 140 yuan (€17,82). Dit is een vrij scherpe prijs als wordt gekeken naar de concurrentie vanuit Australië. Australische nectarines die in zakken van 10 kilo per luchtvracht China binnenkomen hebben een prijs van tussen de 260 yuan en 270 yuan (€33,09 tot €34,37).


Australische nectarines

Auteur: Yang Shuang

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018