Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Eerste raming Zuid-Afrikaanse hardfruitoogst

Hortgro, de Zuid-Afrikaanse brancheorganisatie voor steenfruit en hardfruit, heeft onlangs zijn eerste prognose voor het nieuwe hardfruitseizoen gepubliceerd. Op dit moment gaat de prognose uit van een afname in export van 8% voor appelen. Dat houdt in dat er 2,6 miljoen minder kartons van 12,5 kg worden geëxporteerd. De export van peren neemt af met 3%.De afnames bij de grote appelrassen zijn als volgt: Golden Delicious met 9% minder volume, Royal Gala/Gala met -4%, Granny Smith met-8% en Topred/Starking met -15%. Ondanks dat er meer peren zijn aangeplant in de afgelopen paar jaar, gaat het perenvolume naar verwachting afnemen. De afname in export van Williams Bon Chretien-peren (-7%) heeft te maken met de kleinere maten van het fruit. Daartegenover staat dat het volume van Packham's Triumph-peren met 1% gaat toenemen.

Volgens Hortgro zijn de teeltgebieden rond Villiersdorp/Vyeboom, Koue Bokkeveld en Klein-Karoo het meest getroffen door de droogte. Per teeltgebied is echter sprake van verschillende situaties wat betreft de toegang tot water. De Langkloof had een week lang regen, waardoor de beschikbaarheid van water minder onder druk is komen te staan.

Er wordt voor de droogte gecompenseerd door middel van nieuwe aanplanting die nu fruit oplevert. Ook hebben telers en hun technische teams zich ingespannen om hun water zo optimaal en efficiënt mogelijk te gebruiken.

"In een normaal jaar zouden de nieuwe plantages voor 4,2 miljoen aan kartons met appelen en voor 1,3 miljoen aan kartons met peren hebben toegevoegd. Onze schattingen gaan echter uit van een afname in de opbrengst van dit seizoen van 12%," meldt het verslag van Hortgro. "De afname komt door een combinatie van factoren, zoals de droogte die een negatieve impact had op de maten van het fruit en de opbrengst van de oogst. Ook is de export verlaagd door de schade die is veroorzaakt door hagel, wind en zonnebrand."Hortgro zegt verder dat er qua winstmarges voor telers een zwaar seizoen wordt verwacht. De reden hiervoor is het feit dat de Rand sterker is komen te staan tegenover andere belangrijke valuta, zoals de Amerikaanse dollar, de Euro en de Britse pond. Het aanbod aan appelen in Europa ligt echter op zijn laagste niveau van de afgelopen drie jaar. 

Met het einde van week 4 zijn bijna 325.000 kartons van 12,5 kg aan appelen geëxporteerd. Dat is grofweg de helft van het volume van vorig jaar. Dit resultaat heeft voor een deel ook te maken met dat de oogst ten opzichte van vorig jaar tien dagen later is begonnen. De perenexport kwam met week vier neer op een half miljoen cartons. Dit is ongeveer 49% van het volume van vorig jaar.

Voor meer informatie:
Jacques du Preez
Hortgro
Tel: +27 21 870 2900

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018