Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Dominicaanse Republiek richt export op Europa

"De VS is traditioneel gezien de belangrijkste markt voor de Dominicaanse Republiek. Dit geldt niet alleen voor AGF, maar ook voor het algemeen. De Dominicaans Republiek teelt echter ook verse groenten en fruit die vooral mogelijkheden bieden voor export naar Europa. Dit zijn bijvoorbeeld producten als hete pepers, bananen, avocado's, Aziatische groentensoorten. We leveren zowel premium ananas als dragonfruit per luchtvracht," zegt Emmanuel Guzmán van ProDominicana (voormalig CEI-RD).

Voor de meeste producten die de Dominicaanse Republiek teelt, is de Europese markt meer winstgevender dan die van de VS. Ook kent de Europese markt minder concurrentie, terwijl op de Amerikaanse markt concurrenten actief zijn als Mexico en Honduras.

De Dominicaanse Republiek wordt op Fruit Logistica vertegenwoordigd door het bureau voor promotie van export en investeringen, PRODOMINICANA, samen met Junta Agroempresarial Dominicana (JAD). Ook zijn een aantal bedrijven aanwezig in het paviljoen van de Dominicaanse Republiek, die verse AGF aanbieden zoals groene avocado's of ananas. Deze bedrijven zijn als volgt:
 • Caralinda Agroindustrial
 • Carvexco
 • Fruvenor
 • Quality Export
 • Banamiel
 • Cayena Export
 • FRUDEP
 • Banama
 • Landfruits
 • SWG Dominicana
 • Ely Import R Export
"De Europese markt neemt toe en de Dominicaanse Republiek werkt hard aan het verkrijgen van een marktaandeel. Europa kent veel buitenlanders die veel Dominicaanse producten consumeren, zoals gele mango's, hete pepers en groene avocado's. Ook raken Europese consumenten steeds beter op de hoogte van de gezondheidsvoordelen van avocadorassen als de Semil en de Carla. Beetje bij beetje nemen groene avocado's steeds meer marktaandeel over van de Hass-avocado," legt Emmanuel uit.

Klimaat
De afgelopen paar weken heeft de Dominicaanse Republiek te maken gehad met zware neerslag. "Dit heeft met name de oogst aangetast van Aziatische groenten en bananen. Vorig jaar was nogal wisselvallig met veel neerslag en storm. Hierdoor moeten telers zich beter voorbereiden op klimaatverandering. Ook moeten ze verbeterde teelttechnologieën en methodes toepassen, zodat ze hun plantages kunnen beschermen als de weersomstandigheden invloed hebben op hun onderneming."

2018
De president van de Dominicaanse Republiek heeft 2018 uitgeroepen tot een jaar voor exportpromotie. "De export van verse AGF heeft een waarde van rond de US$1 miljard (€810 miljoen). De sector krijgt ondersteuning vanuit zowel particuliere als overheidsinstanties. De verwachtingen zijn daarom hoog voor Fruit Logistica. Het is de grootste beurs van Europa, dat op zijn beurt onze grootste markt is. Het is belangrijk dat we relaties mogelijk maken tussen onze telers en Europese importeurs. We gaan tijdens de beurs ons ook richten op benchmarking, omdat ondernemers hier baat bij hebben. Ze kunnen zo hun zaken op de juiste manier aansturen, zodat ze beter tegemoet kunnen komen aan de vraag op de wereldmarkt."

Het paviljoen van de Dominicaanse Republiek is op Fruit Logistica te vinden in hal 26 bij stand E-13.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018