Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Prognose voor Zuid-Afrikaanse steenfruitsector

Hortgro heeft onlangs zijn nieuwste prognose voor de steenfruitsector gepubliceerd. De verwachtingen voor pruimen, nectarines en perziken worden naar beneden bijgesteld, terwijl abrikozen juist beter zullen presteren dan een aantal maanden geleden werd verwacht. De nieuwe prognose gaat uit van lagere volumes met kleiner fruit. Ook zal bij veel fruitsoorten de opbrengst door wind- en hagelschade minder groot zijn. Over het algemeen zal de oogst bij de meeste rassen een week later dan normaal beginnen, maar zullen de brixwaardes bij pruimen hoger zijn.Pruimen
De export van vroege pruimen is met 9% afgenomen. Bij late en middellate rassen wordt een afname geraamd van 13%. Daarmee komt de prognose voor het gehele seizoen neer op een afname van 13%, terwijl deze op het begin van het seizoen nog werd gesteld op 4%. De opbrengst valt lager uit door wind, hagel en zonnebrand. Bij sommige rode en zwarte pruimen als de Fortune is er sprake van minder pruimen die qua uiterlijk voor de markt geschikt zijn. Het volume aan Fortune viel met week 3 22% lager uit, waardoor dit ras qua volume op hetzelfde niveau zit als twee jaar geleden. Het aanbod aan Lady Red was met week 3 jaar op jaar met 32% afgenomen. Het volume aan Ruby Sun is jaar op jaar echter toegenomen met 45%, wat volgens Hortgro voornamelijk komt door nieuwe plantages.

De oogst van Laetitia heeft deze week zijn piek. De opbrengst zal kleiner zijn dan verwacht en zal neerkomen op meer dan een half miljoen kartons van 5,25 kg. Dat is minder dan in het seizoen van 2015/16 en daarmee ook het laagste volume sinds vijf jaar. De maten van de Laetitia zijn kleiner en zitten tussen AA en B. Volgens Hortgro maken verpakkingscentra zich echter geen zorgen, omdat het seizoen voor Laetitia-pruimen langer aan zal houden. 

Bij African Delight wordt een afname geraamd van 9%. Dit ras zal dit seizoen tot een volume komen van meer dan 1,3 miljoen cartons. Volgens handelaren zijn de maten goed, wat wellicht te maken heeft met het feit dat African Delight meer water toegewezen kreeg in verband met de goede exportmogelijkheden van dit ras.

Volgens Hortgro zijn valt de export van African Pride/Sunkiss met -26% aanzienlijk lager uit dan vorig jaar. Ondanks dat is het suikergehalte en de eetkwaliteit bij dit ras erg goed. 

Het seizoen voor Sun Supreme en Flavor King loopt af in week 5 en 6. De export zal bij Sun Supreme afnemen met 14% en bij Flavor King met 9%. Songold-pruimen hebben een volume dat 11% lager ligt, hoewel deze soort baat had bij de hete weersomstandigheden in de Kaap.


Prognose voor pruimen 

Nectarines en perziken
Bij nectarines is ten opzichte van vorig jaar een positieve groei van 2% te zien. De export van Super Star gaat toenemen met 23%, terwijl het volume van N47-31 (Luciana) bijna gaat verdubbelen. Bij Snow Pearl wordt een toename geraamd van 39%, terwijl August Red naar verwachting juist met 6% af zal nemen. 

Er wordt een normaal seizoen voor Summer Fire verwacht met goede fruitmaten. Het volume aan August Bright zal door nieuwe aanplantingen toenemen met 15%. De oogst van Red Jewel, Ruby Diamond en Summer Bright liep op zijn einde in week 4. De export neemt voor deze drie soorten naar verwachting af met respectievelijk 20%, 18% en nog eens 18%. 

Het perzikenseizoen zit in zijn laatste fase en zal een opbrengst hebben die 4% lager uitvalt.

Abrikozen
Het abrikozenseizoen is afgerond en heeft een opbrengst die jaar op jaar 7% lager uitvalt. Hortgro stelde in oktober 2017 als prognose dat de abrikozenexport af zou nemen met 17%. Abrikozen hadden een jaar waarin de planten minder fruit gaven. Het volume aan Soldonne-abrikozen was echter met maar liefst 144% toegenomen, hoewel dit volume nog steeds laag is. Het volume aan Charisma was met 1% gestegen, terwijl dat van Imperial/Palsteyn met 18% was afgenomen.

Voor meer informatie:
Jacques du Preez
Hortgro
Tel: +27 21 870 2900

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018