Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voormalig Zuid-Afrikaanse tandarts focust op witte vijgen

Voormalig tandarts Stef Papendorf besloot ooit vijgen aan te planten, omdat deze in Zuid-Afrika zo moeilijk te vinden waren. Stef Papendorf's Hillcrest Boerdery levert nu vijgen aan de supermarktketen Woolworths, terwijl zijn plantage van 8 hectare op de Magaliesberg ten noordwesten van Johannesburg steeds verder wordt uitgebreid. 

De oogst op de plantage voor Adam-vijgen is inmiddels begonnen. Twee derde van deze vijgen gaan naar de lokale supermarkt Woolworths, terwijl de rest naar de versmarkt van Tshwane gaat, waarvandaan groentenwinkels in Pretoria worden bevoorraad.

Stef heeft voor zijn teeltbedrijf een moeilijk traject af moeten leggen. Aanvankelijk begon hij met een plantage voor Protea's voor de sierteeltsector. Toen tien jaar geleden een brand een groot deel van de plantage verwoestte, was Stef gedwongen naar een ander gewas te zoeken. Zijn keus viel daarbij op granaatappelen of vijgen.


Werknemers van de Hillcrest Boerdery met kratten Adam-vijgen

Stef plantte tachtig Adam-vijgenbomen aan door deze te stekken van een plantage in de buurt van de mijnstad Rustenburg. De Adam-vijg is een van de oudste vijgenrassen die in Zuid-Afrika worden geteeld en lijkt wat op de Black Genoa-vijg. Ook nodigde Stef de bekende tuinbouwdeskundige Keith Wilson uit om hem advies te geven over granaatappelen. Wilson zag de staat van de zes maanden oude bomen en raadde Stef aan om zich te richten op vijgen. Volgens hem was de zware kleigrond ongeschikt voor het telen van granaatappelen.

Zodoende begon Stef met het telen van paarse Adamvijgen. Op dit moment heeft hij 5.000 vijgenbomen van voornamelijk de rassen Adam en Deanna. Ook teelt hij wat White Kadota-vijgen, die bedoeld zijn om tot jam te worden verwerkt. 

Er is niet veel areaal voor vijgen in het noorden van Zuid-Afrika. Over heel het land is er slechts 200 hectare voor de vijgenteelt, dat voornamelijk in de Westkaap is geconcentreerd. Stef wil echter de zaken iets anders aanpakken. Hij gaat de uitbreidingen van zijn plantage gebruiken om Deanna-vijgen te telen. De Deanna-vijg is een ras dat is veredeld door de universiteit van Californië. "Iedereen plant paarse vijgen als de Parisienne of de Ronde de Bordeaux aan. In Europa is men echter gek op deze grote groene zoete vijf. Ik wil niet hetzelfde telen wat door de rest al wordt geteeld. Ik richt me meer op de witte vijg," zegt Stef.


Deanna-bomen, aangeplant in februari 2017

De Deanna heeft een leerachtige schil, die meer mogelijkheden voor export geeft. De Britse markt is een voor de hand liggende keus voor Zuid-Afrikaanse vijgen. Stef Papendorf heeft een jaar geleden 1.200 Deanna-bomen aangeplant. De opbrengst van deze bomen is naar verluidt erg hoog en kan wel zeven keer zoveel vijgen opleveren als bij Adam-vijgen. Bij een testfase in Citrusdal werd drie keer zoveel geoogst als bij de White Genoa.

Toen hij nog Protea's teelde, heeft Stef een afkeer voor gewasbeschermingsmiddelen gekregen. Hij is toen gebruik gaan maken van biologische methodes en doet nu hetzelfde met zijn vijgen. Afrikaanse fruitmotten kunnen weliswaar een probleem vormen, maar gelukkig zorgen aangrenzende bedrijven die blauwe bessen telen dat dit probleem binnen de perken blijft. Het verlies aan fruit door vogels is niet meer dan 10%. Bij het voorbereiden van de grond wordt uitgegaan van een principe waarin de structuur van de grond zo min mogelijk wordt verstoord. De schapen die door Stefs vrouw worden gehouden, spelen hierbij een rol. De schapenmest wordt in kleine piramides rondom de stam van de bomen geplaatst, waarna vogels als parelhoenders op zoek naar insecten in de mest wroeten. "Alles op het teeltbedrijf heeft zo zijn eigen functie," geeft Stef aan.


Stef Papendorf met een Adam-vijgenboom

Stef verwacht een grotere oogst. De opbrengst kwam vorig jaar neer op 5 ton, terwijl dit jaar een volume is geraamd van 10 tot 11 ton. De komende paar jaar zal de oogst elk jaar verdubbelen. Daarom worden de pakstations en mogelijkheden voor koelopslag uitgebreid. Dit jaar is meer gefocust op het uitdunnen van het fruit, zodat de maten van de vijgen dit jaar groter gaan zijn. Hierdoor zullen er zes vijgen in een bakje passen, terwijl hier normaal ruimte is voor twaalf vijgen. De oogst begon dit jaar iets later in medio december en loopt drie maanden lang door tot het midden van maart.

Stef Papendorf heeft zelf een cirkelvormige sorteerlijn ontwikkeld. Het systeem sorteert de vijgen in vier maten. De vierde maat is bedoeld voor een alcoholische drank op basis van perziken genaamd "mampoer". Ook worden deze vijgen gebruik als voer voor de schapen van Stefs vrouw, die nu een wachtlijst heeft voor het schapenvlees dat zo wordt geproduceerd.


Het sorteerwiel dat door Stef is ontworpen.

Voor meer informatie:
Stef Papendorf
Hillcrest Boerdery
Tel: +27 83 229 3189
Publicatiedatum: