Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Russische appelsector niet toereikend voor binnenlandse vraag

Recente statistieken laten zien dat Rusland bij lange na nog niet in staat is om genoeg appelen voor de binnenlandse consumptie te telen. Er is een tekort aan appelen ondanks dat de Russische sector na het instellen van het handelsembargo zijn best heeft gedaan om zelfvoorzienend te worden.

Volgens het Russische ministerie van volksgezondheid consumeert de gemiddelde Rus zo'n 50 kilo aan appelen per jaar. Tegelijkertijd levert de Russische appelsector slechts 5,8 kilo per consument per jaar. Deze opbrengst omvat alle appelen, waaronder ook het aandeel dat bedoeld is voor de bewerkingssector. Zodoende komt het aantal appelen per consument per jaar nog lager te staan.

Hoewel een zelfvoorzienende markt vooralsnog onmogelijk is, stelt Rosstat wel dat de totale opbrengst van hardfruit in 2016 is toegenomen met 15%. Een groot deel van deze opbrengst betreft appelen. Ook zeggen onafhankelijke experts dat het aandeel van importappelen in supermarkten voor het eerst sinds jaren is afgenomen, terwijl dat van Russische appelen juist is toegenomen.

Ondanks dat de appelimport sinds het embargo is afgenomen, laat een recent rapport van UN Comtrade zien dat Rusland in 2016 nog steeds een van de grootste appelimporteurs ter wereld was. In dat jaar stond Rusland qua appelimport op de derde plaats met een aandeel van 6% en een volume van 678.600 ton aan verse appelen. In de eerste elf maanden van 2017 kwam het importvolume neer op 622.200 ton.

In de eerste helft van 2017 werden de appelen voor het grootste deel geïmporteerd vanuit Servië en Moldavië met een aandeel van respectievelijk 32,1% en 26,2%. Andere grote leveranciers waren China, Wit-Rusland, Chili, Azerbaidjan, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Bosnië-Herzegovina was ook een belangrijke appelexporteur, maar heeft tijdelijk met de appelexport moeten stoppen wegens vermoedens dat het land Poolse appelen in plaats van eigen appelen exporteerde.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018