Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

District Stade blijft het appelmekka van Niedersachsen

Het district Stade blijft in Niedersachsen het mekka van de fruitteelt. Het aan de metropoolregio Hamburg aangrenzende district heeft de meeste fruitteeltbedrijven van Niedersachsen. Dat meldt telersvereniging Landvolk Niedersachsen.

Volgens de persdienst van Landvolk kwam uit het hardfruitonderzoek 2017 naar voren dat er 565 fruitteeltbedrijven in de Niederelbe-regio gevestigd zijn. 404 van deze bedrijven zijn in district Stade gevestigd, 105 in Hamburg en 30 c.q. 26 in de districten Cuxhaven en Harburg. Ten opzichte van het voorgaande onderzoek in 2012 is het aantal bedrijven met 120 afgenomen en vergeleken met 1992 zijn er zelfs meer dan 1.000 fruittelers gestopt. De afname van het aantal telers heeft zich echter iets vertraagd.Het areaal waarop geteeld wordt is over de gehele periode gezien echter vrijwel constant gebleven. In 1992 bedroeg het areaal 10.235 hectare, in 2002 bereikte het areaal een dieptepunt met 8.211 hectare en sindsdien is het areaal weer succesvol toegenomen naar momenteel 10.063 hectare. Een gemiddeld fruitteeltbedrijf beschikt daarmee tegenwoordig over meer dan 20 hectare. 69 bedrijven telen op 1.456 hectare volgens biologische criteria. Hun aandeel is met 14 procent erg hoog. Meer dan 20 miljoen fruitbomen maken de Niederelbe het grootste aaneengesloten fruitteeltgebied van Noord-Europa.

In de onderzoekscijfers is een duidelijke trend richting appelteelt herkenbaar. Zo zijn morellen, die in 1992 ook al op slechts 6,9 procent van het totale areaal geteeld werden, vrijwel volledig verdwenen aan de Niederelbe. De telers waren ontevreden met de opbrengst van deze kersen. Daarvoor in de plaats werden er meer appelbomen geplant. Deze nemen inmiddels bijna 90 procent fruitteeltareaal in beslag.

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018