Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler ziet geen duidelijke reden voor de opkomst van de wortelgroente

Duitsland: koolraap is groente van het jaar 2017-2018

Net als de 'vergeten groenten' zoals pastinaken en schorseneren wint ook de koolraap langzaam aan populariteit. De unieke groente met het lichtgele vruchtvlees is in Duitsland door het 'Bundeszentrum für Ernährung' (BZfE) zelfs uitgeroepen tot de groente van het jaar 2017 en 2018. De zogenaamde alleskunner in de keuken gold vroeger nog als 'arme mensen eten', maar wordt inmiddels in grote hoeveelheden op de Duitse akkers geteeld.

Koolraap is een typische wintergroente met een licht zoete smaak en veel waardevolle inhoudsstoffen zoals vitamine B1, B2 en C. Daar komt nog bij dat de koolraap veelzijdig is en gebruikt kan worden in soepen, eenpansgerechten en salades. De groente duikt dan ook niet voor niets steeds vaker in kookprogramma's en recepten op, waardoor hij steeds meer onder de aandacht komt bij de jonge consumenten. Grootschalige reclamecampagnes, nieuwe rassen en convenience-producten waren er tot nu toe echter nog niet.



Schotland
Ook teler Florian Jochims uit Elpersbüttel in Dithmarschen weet niet precies wat de reden is van de herontdekking van de koolraap. Maar ondanks dat is zijn areaal inmiddels dubbel zo groot als circa twintig jaar geleden. Ondanks de beneden gemiddelde oogst in het afgelopen jaar is de koolrapenmarkt stabiel en is de afzet tevredenstellend. "De kwaliteit van de producten is in orde. Ook de prijzen blijven vrijwel gelijk en zijn nauwelijks lager dan afgelopen jaar.'' Volgens de teler zijn de kwaliteitscriteria ook onvergelijkbaar met veel andere groentensoorten. Het gaat er alleen maar om dat het product een ronde vorm heeft en er schoon uitziet. Daarom beschikt de teler over een eigen wasinstallatie waar de koolrapen gewassen worden. Van hieruit worden ze doorgeleid aan lokale groothandelaren en -distributeurs.

Hoewel de koolraap weer gezien wordt, denk Florian niet dat de koolraap op den duur een concurrent wordt van wortelen. Aan de ene kant omdat er slechts twee hoofdrassen zijn en er geen trendartikelen zoals in de wortelcategorie bestaan (bijvoorbeeld snackwortelen). Aan de andere kant omdat koolrapen nog lang niet in zulke grote hoeveelheden geteeld worden. "Dat kun je helemaal niet vergelijken met bijvoorbeeld Groot-Brittannië, waar arealen van duizenden hectares ter beschikking staan en koolrapen wijdverbreid zijn. In maart, als de Duitse koolrapen opraken, kopen we ook koolrapen uit Schotland die we hier wassen.'' De titel groente van het jaar die de groente heeft gekregen, is eveneens hulprijk voor de verdere opkomst van de koolraap. Florian: "Ik vind het vooral belangrijk dat de populariteit ook in de komende jaren gelijk blijft.''

Verdere informatie
F.P.Jochims GmbH - Gemüsebau
Hohe Straße 1, 25704 Elpersbüttel 
Tel: +49 (0)4832 2287 
Publicatiedatum: