Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Fred Douven, ABB Growers:

"Afzet blauwe bessen maakt in Zuid-Europa groeispurt"

Tholen - De piek van de Chileense bessenaanvoer zit er alweer op. "Spanje en Marokko zijn nog maar met beperkte volumes op de markt, dus ik verwacht de komende weken een aantrekkende markt. De prijs is de afgelopen weken redelijk stabiel gebleven, maar rond week 7 voorzie ik wel een prijsstijging", vertelt Fred Douven van ABB Growers. "Nu is het einde van het seizoen traditioneel niet de beste periode, dus het zal wel een zoektocht worden naar kwalitatief hoogwaardig product."

"Het overzeese blauwebessenseizoen is al met al heel behoorlijk verlopen. Zuid-Afrika heeft het behoorlijk gedaan afgelopen winter en ook Argentinië heeft tegen de verwachting in een goed seizoen gehad. Het Chileense seizoen verloopt na de kwalitatieve problemen afgelopen jaar dit seizoen stukken beter", vervolgt Fred. "Ook aan de afzetkant liep het voorspoedig. De promoties hebben in heel Europa goed doorgelopen en de prijzen zijn redelijk goed en stabiel gebleven. Wel zien we dat de overzeese leveranciers meer vraag krijgen vanuit de Verenigde Staten en Azië."Ondertussen breidt ook de teelt in Spanje en vooral Marokko sterk uit. "De grote vraag is of deze landen de groei ook organisatorisch bij kunnen benen. Het valt niet mee om voldoende plukkers te vinden en het zal een hele toer zijn om de bessen goed geoogst, verwerkt en op transport te krijgen. De tijd zal het leren of ze daarin slagen", constateert Fred.

ABB Growers heeft haar afzet van het Noordwesten van Europa tot het zuiden en het oosten. "Opvallend is dat gebieden zoals Spanje en Frankrijk waar voorheen weinig bessen werden geconsumeerd, behoorlijke groeicijfers laten zien. Ook in Oost-Europa zit de groei er nog stevig in. In het Noordwesten groeit de afzet nog steeds, maar niet meer met de cijfers van voorheen", vertelt Fred. De markt voor biologische blauwe bessen ziet hij als een grillige markt. "Het ene moment is er veel vraag en loopt de afzet goed door, maar nu zie je de markt weer inzakken. De markt voor biobessen heeft meer ups en downs dan de conventionele markt."

"Verder is opmerkelijk dat veelal de coöperatieve bedrijven het lastig hebben. Grote spelers uit het verleden, blijken opeens om te kunnen vallen. Ik verwacht dat de aanstaande Fruit Logistica weer zal aantonen dat branding in de berries in opkomst is. Consumenten kopen geen blauwe bes of rode aardbei, maar een herkenbaar merk. En daar willen wij de komende tijd grote stappen in zetten!"

Voor meer informatie:
Fred Douven
ABB Growers
Industriestraat 11
5961 PG Horst
sales@abbgrowers.com
www.abbgrowers.com


Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018