Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Tekort arbeidskrachten Poolse bessensector door administratieve rompslomp

Voor Poolse telers wordt het vinden van arbeidskrachten steeds moeilijker. Dit geldt voor alle groenten- en fruitsectoren maar met name voor de blauwe bessensector.
 


"De meerderheid van de seizoenskrachten in Polen was voorheen uit OekraÔne afkomstig maar dit wordt steeds moeilijker vanwege de Poolse en EU-wetgeving omtrent het inhuren van arbeiders van buiten de EU. Er komt veel bureaucratische rompslomp bij kijken. Voor iedere afzonderlijke werknemer moeten er talloze formulieren ingevuld worden en dat maakt het voor bedrijven bijna onmogelijk hen aan te nemen. Blauwe bessen zijn een kwetsbaar product dat met de hand moet worden geplukt maar de Poolse regering heeft dit systeem voor appeltelers ontwikkeld en die hebben maar half zoveel arbeiders nodig dan wij," klaagt Dominika Kozarzewska. 

"De situatie wordt nog verder bemoeilijkt door het feit dat steeds meer OekraÔense seizoensarbeiders naar landen als Nederland en Duitsland vertrekken waar ze meer verdienen. Hier in Polen kunnen we ook niet aan personeel komen, zeker niet nu het economisch zo goed gaat."In OekraÔne blijft de moderne blauwe bessenteelt zich uitbreiden en we vroegen aan Dominika of ze of ze het land als een bedreiging ziet. 

"Ten eerste denk ik dat we OekraÔne en haar potentieel niet moeten overschatten. Het is weliswaar zo dat de sector snel groeit en dankzij subsidies kunnen er grootschalige plantages opgezet worden waar in dit land geen ervaring mee is. Wat betreft het ervaringsniveau verkeert de sector in het land op het niveau van dat van Polen in de negentiger jaren van de vorige eeuw. In plaats van OekraÔne als concurrent te beschouwen, zie ik juist grote mogelijkheden voor ons op het gebied van samenwerking en het bedienen van de exportmarkt," vervolgt Dominika. 

Er waren dit seizoen ook andere uitdagingen voor de sector, zoals het weer dat de teelt belemmerde en de koers van het Britse pond die de handel ook in de weg zat. Dominika vertelt echter dat het seizoen in commercieel opzicht een succes was. "Ik denk dat marketing momenteel de belangrijkste focus voor Poolse telers zou moeten zijn. We hebben onze bessen gekalibreerd, dus wat we te bieden hebben, is een smakelijk product van topkwaliteit. We merken dat men in Polen meer dan bereid is extra te betalen voor gemaksproducten en we zien een verschuiving naar verpakkingsformats als punnets en shakers."Voor meer informatie:
Dominika Kozarzewska
Polskie Jagody
Tel: +48 84 627 32 28
Email: dominika@polishberry.pl
www.polskiejagody.pl


Publicatiedatum: 2-2-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: