Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
BacteriŽn ontdekken in voedsel en water

Wetenschappers ontdekken goedkope manier om bacteriŽn in voeding en water op te sporen

Lili He, analytisch scheikundige en expert in detectiemethodes voor voedselbesmetting, heeft samen met haar collega's van de universiteit van Massachusetts Amherst een nieuwe, goedkope manier ontwikkeld om bacteriŽn in water en voeding te ontdekken. "Deze nieuwe, snelle methode kan gebruikt worden voor verse groenten en fruit en kan zo ingezet worden als veiligheidsmiddel", zegt He.

"De meeste mensen in de wereld koken hun groenten voordat ze ze eten, maar hier in de VS eten steeds meer mensen hun groenten rauw. Hierdoor kwamen we op het idee om een snelle test te ontwikkelen die mensen thuis uit kunnen voeren. MicrobiŽle besmetting is op het moment een zeer belangrijk onderwerp. De mogelijkheid van besmetting is al heel lang een probleem, maar op het moment is dit de belangrijkste zorg voor voedselveiligheid in de VS." 

Het team heeft een betrouwbare en gevoelige chip ontwikkeld die bacteriŽn opspoort en test of bijvoorbeeld verse spinazie of appelsap bacteriŽn bevat. De chip, die gebruikt wordt met een lichte microscoop voor optische opsporing van de bacteriŽn, is afhankelijk van wat He een "vangstmolecule" noemt.  De molecuul bestaat uit 3-mercaptophenylboronzuur (3-MBPA) dat bacteriŽn aantrekt en zich aan de bacteriŽn bindt. De chemische detectiemethode, SERS genoemd, is afhankelijk van zilveren nanodeeltjes. De technieken bevinden zich op dit moment in het patent proces. 

Phys.org ontdekte dat gedurende de zomer de optische detectie methode is aangepast voor thuisgebruik door middel van een microscoop adapter voor de smartphone. Deze adapter is online te verkrijgen voor ongeveer Ä24,-.

Publicatiedatum: 26-1-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: