Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Lage aardappelprijzen Polen houden aan

In Polen blijven de aardappelprijzen laag. De gemiddelde prijs op de groothandelsmarkt bedroeg voor de feestdagen €0,13 per kilo, ten opzichte van €0,12 per kilo in dezelfde periode van het jaar daarvoor. Op de Bronisze-markt brengen binnenlandse aardappelen, evenals vorige maand een prijs van €0,10 tot €0,13 per kilo op; in Poznán is dit €0,11 tot €0,16; in Lublin €0,14; in Rzeszów €0,14 tot €0,19; in Wrocław €0,12 en in Łódź €0,08 tot €0,16, zo meldt Wiesław Dzwonkowski van IERiGŻ.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek in Polen schatte het aardappelareaal in 2017 op ruim 300.000 hectare, wat 6% groter is dan in 2016. De gemiddelde opbrengst per hectare bedroeg 289 ton en dit is 4 ton meer dan in het voorgaande jaar en komt neer op een stijging van 1%. Ondanks de problemen met het rooien, wordt de aardappeloogst op zo'n 9,5 miljoen ton geraamd, een stijging van 7% ten opzichte van 2016. 

De aardappelproductie in de 28 EU-landen bedroeg in 2017 ongeveer 62,1 miljoen ton en overtrof het volume van 2016 met 5 miljoen ton, ofwel 9%. West-Europese producenten van Franse frites en chips beschikken over voldoende gecontracteerde grondstoffen en om deze reden is de vraag naar industrie-aardappelen op de vrije markt zeer zwak. De prijzen van verse aardappelen, waarvan het aanbod de vraag ruimschoots overtreft, zijn eveneens zeer laag. 

Frankrijk, de grootste exporteur van verse aardappelen, zag haar productie met ruim 15% stijgen. Als gevolg hiervan werden er extra volumes naar Zuid-, Midden- en Oost-Europa geëxporteerd waardoor de lokale markten nog verder onder druk kwamen te staan. Ook Duitsland heeft een overschot aan aardappelen maar het land kampt ook met kwaliteitsproblemen. Het gevolg van deze forse productietoename is dat de aardappelprijzen in West-Europa sterk zijn gedaald. 

Volgens het IERiGŻ-rapport geldt dit met name voor industrie-aardappelen maar ook voor aardappelen voor de verse consumptie. De prijzen voor aardappelen voor verwerking staan in contracten voor april onder de €50 per ton genoteerd, terwijl deze in het voorgaande seizoen nog rond de €250 per ton lagen. 

De lage prijzen zouden een stimulans voor de aardappelconsumptie kunnen betekenen maar op basis van ervaringen van voorgaande jaren en de afgelopen maanden vertalen de lagere retailprijzen voor aardappelen zich in West-Europa naar verwachting niet naar een hogere consumptie. 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018