Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Amerikaanse AGF-sector niet getroffen door shutdown

De shutdown van de overheid van de VS van de afgelopen week lijkt weinig gevolgen te hebben voor de Amerikaanse AGF-sector. Vorige week vrijdag leken beide politieke partijen niet in staat om tot een overeenkomst te komen met betrekking tot de begroting. Hierdoor werden een aantal overheidsfuncties tijdelijk stopgezet.

Op maandag was er echter nog geen sprake van enige gevolgen voor de AGF-sector. "Er is aan de hand van de shutdown vooralsnog niets te merken binnen de aardappelsector in de noordelijke regio's," aldus een woordvoerder van Nokota Packers in North Dakota. Toen er in 2013 ook sprake was van een shutdown, had dit ernstige gevolgen voor een proefperiode met pootaardappelen in Washington. Het programma voor de pootaardappelen was opgezet door het Tri-State Breeding Program in samenwerking met het Potato Variety Management Institute. Omdat het programma tot stand kwam door middel van subsidies van het Amerikaanse ministerie van landbouw, werd dit tijdelijk stopgezet. Dit had zeer nadelige gevolgen voor het onderzoek dat al een jaar in gang was. Dit keer lijken er echter geen programma's te zijn die van de shutdown te lijden hebben.

Import en export loopt door
Tijdens een shutdown blijven diensten die als essentieel worden beschouwd in stand. Binnen de AGF-sector betreft dit instanties als het Nationaal Weerinstituut van de VS en het Bureau of Customs and Border Protection. Een van de belangrijkste pijlers van de Amerikaanse economie is de import en export van AGF via zowel de landsgrenzen als door middel van lucht- en zeetransport.


Havens blijven in bedrijf

Het Amerikaanse ministerie van landbouw bleef actief met vrachtinspecties aan de grens. "De afdeling van het ministerie van landbouw in New Jersey stuurde ons op vrijdag een bericht, waarin werd aangegeven dat ze zoals gewoonlijk door zouden blijven werken," zei Rick Nagelberg van het in New York gevestigde Panorama Produce Sales, dat mango's importeert. "Een van de redenen hiervoor is dat ze zichzelf per inspectie subsidiëren. Inspecteurs van het ministerie van landbouw zijn vandaag zoals normaal in de havens aan de slag, waar ze het fruit controleren en containers toelaten."

Overheid maandagmiddag weer van start
Op maandagmiddag hadden senatoren van de democraten en de republikeinen een overeenstemming bereikt. Hierdoor is de overheid weer in staat om voorlopig alle functies te hervatten. "Het ziet ernaar uit dat de shutdown weer voorbij is. Alles is weer op streek en er zijn geen gevolgen te zien," zei Dante Galeazzi van de Texas International Produce Association nadat de overeenstemming was bereikt.

Voor meer informatie:
Rick Nagelberg
Panorama Produce Sales
Tel: +1 (914) 381-6220

Dante Galeazzi
Texas International Produce Association
Tel: +1 (956) 581-8632

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018