Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Investeerden investeren 's werelds meest omstreden vrucht

Gaat de Aziatische doerian furore maken?

Vanaf het begin van dit decennium heeft de export van de doerian uit Maleisië naar China een enorme vlucht genomen. Van slechts 40 ton in 2011 worden er in 2016 368 ton doerians van Maleisië naar China geëxporteerd met een waarde van US$ 4,34 miljoen.

De handel kwam na het bezoek van de Chinese toenmalige premier Wen Jiabao aan Maleisië in 2011 op gang toen hij toestemming gaf voor de import van doerians uit Maleisië. De enige variëteit was 'Musang King'. Dit is een diepvriesproduct en niet de verse doerian. Thailand heeft op dit moment een monopoliepositie voor de doerian in China. De Thaise doerian wordt geoogst net voordat hij rijp is. Dit in tegenstelling tot de doerians uit Maleisië die geoogst worden nadat ze rijp zijn, waardoor het land in zijn export beperkt naar afzetgebieden dichtbij zoals Singapore.

Op dit moment blijft Singapore de grootste afzetmarkt voor doerians voor Maleisië. In 2016 kocht het 16.600 ton met een waarde van US$ 7,97 miljoen. Maar Maleisië voert overleg met China om de export van verse doerian vrucht toe te staan, wat eind 2017 volgens de minister van landbouw van Maleisië binnen een jaar gerealiseerd zou kunnen worden. 

Volgens The Straits Times is er een toenemende zorg dat de consumenten in Singapore de komende jaren meer voor hun doerian over moeten hebben en dat de smakelijkste vruchten naar China zullen gaan, waar kopers dieper in hun buidel zullen tasten.


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018