Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
ArgentiniŽ: Tot 8% meer citroenen uit TucumŠn

In 2017 zijn in ArgentiniŽ 1,4 miljoen ton citroenen geteeld. Dit is minder dan geraamd. ''Eigenlijk zouden we nu op 1,7 miljoen ton moeten zitten. Omdat de opbrengst lager dan geraamd was, hebben we geen verse citroenen kunnen exporteren'', erkent Josť Carbonell, directeur van de Argentijnse Citrusfederatie (Federcitrus). Toch zijn de prognoses voor dit jaar goed. Er wordt een teeltgroei geraamd van 7% tot 8%. 

Op dit moment zoekt de Argentijnse regering toenadering tot verschillende markten voor de citroenexport. Het gaat om markten zoals de Verenigde Staten, Mexico, BraziliŽ, Vietnam of IndonesiŽ. Volgens Carbonell zal de export als gevolg hiervan gaan stijgen. Hij blijft wel voorzichtig: ''Hoewel de export zeker zal gaan stijgen, is het lastig om de exacte groei te ramen. Immers, markten moeten veroverd worden.''

Bijvoorbeeld, de provincie TucumŠn zal dit jaar 20.000 ton citroenen naar de Verenigde Staten exporteren. Dit wordt waarschijnlijk nog meer naar aanleiding van de laatste maatregel van Donald Trump, waardoor fruit kan ingevoerd worden zonder invoertarieven (door middel van het Generalized System of Preferences). 

Wel blijven er zorgen bestaan over problemen in de fruitteeltsector, zoals de hoge belastingdruk, logistieke kosten en het gebrek aan toegang tot krediet. "In het geval van de citroen wordt het gebrek aan concurrentievermogen gecompenseerd door de internationale prijzen'', vertelt Carbonell.

Ook zullen er meer citroenen naar de Europese Unie worden geŽxporteerd. Als de Argentijnse tariefvoorwaarden gelijk worden gesteld aan die van Chili, zullen de Argentijnse telers hun omzet met 3,4% kunnen zien groeien. "Meer samenwerking, ondersteund door een overeenkomst tussen de EU en de Mercosur, is misschien wel ťťn van de meest krachtige hervormingen voor de citroensector."


Bron: cronista.com
 

Publicatiedatum: 25-1-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: