Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Proefpartijen alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar

Traanvrije ui op de markt gebracht

De stoffen die vrijkomen bij het snijden van uien kunnen voor veel tranen zorgen. Op Google staat de zoekopdracht 'hoe een ui te snijden zonder te huilen' dan ook hoog genoteerd. 

Bewezen 'traanvrij'
Nu zijn er Sunions op de markt, traanvrije gecertificeerde uien met een zoete smaak. Het ras is niet genetisch gemodificeerd maar kwam tot stand gedurende een dertigjarig kruisingsprogramma. Hierbij werden rassen geselecteerd aan de hand van de mate waarin zij hun scherpte verloren in bewaring en een zoetere smaak ontwikkelden. Lange-dag-ui geschikt voor meerdere teeltgebieden
De uien worden momenteel exclusief door drie telers in Nevada en Washinghton geteeld. Lyndon Johnson van Bayer Vegetable Seeds vertelt dat het ras geschikt is voor elke lengtegraad in Noord-Amerika waar lange-dag-uien worden geteeld. "Deze telers zullen de uien voorlopig vermarkten bij wijze van proef. We wachten af wat de reacties op het product zijn nu het eindelijk op de markt is. Johnson acht het wel waarschijnlijk dat mensen, die zoete uien kopen, zich aangetrokken zullen voelen tot een ras dat hen geen tranen bezorgt. "De oogst van dit seizoen wordt alleen in de Verenigde Staten verkocht. De uien zijn vanaf nu beschikbaar en zullen, afhankelijk van de voorraad, nog tot maart of april verkocht worden."

Smaak- en laboratoriumtesten
De vluchtige stoffen in de uien werden getest via twee smaakpanels en laboratoriumtesten. Johnson vertelt dat hierbij gebruik gemaakt is van gaschromatografie, waarmee bepaald kan worden waar de smaak en vluchtige stoffen zich bevinden. Uit onderzoek is gebleken welke vluchtige stoffen verantwoordelijk zijn voor de smaakervaring en welke tranen veroorzaken.Smaakverandering in bewaring
Opvallend genoeg voegt hij er aan toe dat de ui niet getest is op de brixwaarde. "De wetenschap ontwikkelt zich zo snel dat we nu andere methoden toepassen. We kijken niet eens naar pyruvaat omdat we weten dat dit niet direct gelinkt is aan de smaak." Er zijn een honderdtal hectare gewijd aan het testen van deze uien, die begin september gerooid werden en vlak voor kerst hun intrede op de markt deden. De uien vallen in de hogere prijscategorie. Volgens Johnson maakt het feit dat Sunions tijdens bewaring een smaakverandering ondergaat deze ui uniek. Terwijl veel uien, zelfs zoete, in bewaring scherper van smaak worden, is dit bij Sunions niet het geval. 

Johnson, die al jarenlang in de uiensector werkzaam is, verwacht dat deze ui dankzij haar unieke eigenschappen een doorbraak op de markt zal betekenen. Voor meer informatie::
Adam Brady
Sunions
Tel: 912-541-7726

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018