Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Eerste Australische bloedsinaasappelen voor Siciliaanse klanten

Sicilianen staan bekend als 's werelds beste bloedsinaasappeltelers. De meeste commerciŽle rassen zijn dan ook van de berghellingen van de Etna afkomstig. Toch hebben Sicliaanse telers er nu aan de andere kant van de wereld, in AustraliŽ, concurrenten bij gekregen. 

In december 2017 kwam namelijk de eerste vracht geconcentreerd bloedsinaasappelsap op het eiland aan, gemaakt in AustraliŽ van Australische bloedsinaasappelen. De lading van Redbelly Citrus, de grootste leverancier van bloedsinaasappelen op het zuidelijk halfrond, luidt een totaal nieuwe toekomst voor Australische bloedsinaasappelen in. 


Vito Mancini, directeur van Redbelly Citrus, legt uit dat dat het merendeel van het bloedsinaasappelsap dat wereldwijd wordt gedronken, bereid is met uit SiciliŽ geÔmporteerd bloedsinaasappelconcentraat. 

"De meeste telers van bloedsinaasappelen bevinden zich in de regio rondom Catania in SiciliŽ. Zij hebben het grootste aandeel in de wereldwijde bloedsinaasappelmarkt en dan met name die van sapconcentraat, wat een enorme markt is," legt Mancini uit. "Australische telers hebben zich altijd toegelegd op de teelt van vers citrus en nooit een poging ondernomen om de concentraatmarkt te betreden, vanwege de enorme schaal en het volume van de Siciliaanse handel. We dachten altijd dat we niet konden concurreren met hun product. Hier is echter verandering in gekomen toen de Italiaanse drankenproducent Canditfrucht Spa ons benaderde. Hij bezocht onze plantages in oktober en plaatste onmiddellijk een bestelling om onze hele resterende oogst tot sap en concentraat te verwerken."

Het bleek dat Italiaanse sapverwerkers op zoek waren naar bloedsinaasappelconcentraat in AustraliŽ omdat de bloedsinaasappelen in SiciliŽ de laatste jaren een minder hoog gehalte aan het natuurlijke pigment anthocyaan bevatten, waaraan het citrus haar kenmerkende rode kleur dankt. 

"Er is ons verteld dat veel Siciliaanse telers de laatste jaren zijn omgeschakeld naar de teelt van nieuwere Tarocco rassen die erg in trek zijn op de Europese markt," vervolgt Mancini. "Helaas hebben Tarocco bloedsinaasappelen niet dezelfde dieprode kleur als het ras Moro, wat toevallig het meeste geteeld bloedsinaasappelras in AustraliŽ is. Als gevolg hiervan kost het telers in SiciliŽ moeite om hun klanten sterk gepigmenteerd bloedsinaasappelsap te leveren, waar wel vraag naar is." 


Redbelly Citrus had een Australische primeur en verwerkte het bloedsinaasappelsap in een faciliteit van Parmalat in New South Wales. 

"We realiseerden ons ineens dat we ondanks de grote afstand, hoge transportkosten en importheffingen toch konden concurreren met het Siciliaanse product dankzij het hoge gehalte aan anthocyanen in ons citrus," legt Mancini uit. "Dit kan een omwenteling voor de Australische bloedsinaasappelmarkt betekenen omdat we zowel op de binnen- als buitenlandse markt met SiciliŽ kunnen concurreren. Anthocyanen zijn zeer delicate moleculen. Overmatige hitte kan verbruining veroorzaken waarna de stof haar antioxidantenwerking verliest."

De familie Mancini bezocht eerder SiciliŽ en CaliforniŽ om de teelt- en verwerkingstechnieken aldaar te bestuderen en was verbaasd te horen dat de lokale telers bekend waren met Australische bloedsinaasappelen. Mancini denkt dat dit te danken is aan de pigmentatie van het Australische fruit.  

"Eťn van de grootste sapverwerkers in SiciliŽ liet ons de schaal zien die gebruikt wordt om bloedsinaasappelen te classificeren op basis van het anthocyanengehalte," legt Mancini uit. "De schaal begint bij nul en loopt op tot 1.000 mg per liter. Onze Redbelly bloedsinaasappelen zitten al gauw op 1.300 mg per liter. Dit is de reden dat de belangstelling voor ons product zo groot is."

Mancini denkt dat Redbelly Citrus het hoge gehalte aan anthocyanen dankt aan de groeiomstandigheden en het klimaat, dat in grote mate overeen komt met dat in Catania. 

"Siciliaanse bloedsinaasappelen staan bekend als de beste ter wereld," vervolgt Mancini. "Dit is te danken aan het feit dat bloedsinaasappelen zeer gevoelig zijn voor de klimatologische omstandigheden waarin zij geteeld worden. Je ziet deze typerende pigmentatie alleen bij sinaasappelen die geteeld worden in klimaten die op dat van SiciliŽ lijken, met hoge temperaturen overdag en koele nachten. Ons doel was bloedsinaasappelen te telen die kwalitatief net zo goed waren als die uit SiciliŽ. We hadden toen nooit kunnen vermoeden dat we tien jaar later onze bloedsinaasappelen aan SiciliŽ zouden leveren!"De belangrijkste doelstelling voor Redbelly Citrus is momenteel het vinden van de beste manier om de nieuwe markt voor bloedsinaasappelconcentraat te benaderen. 

"In AustraliŽ is er een aantal grote importeurs van bloedsinaasappelconcentraat, evenals grote kopers voor de overzeese sapindustrie. Als we een deel van deze markt kunnen veroveren, zal dat goede afzetmogelijkheden bieden voor fruit dat niet geschikt is voor de verse verkoop of verwerking tot sap. Dit zal gunstig zijn voor de hele bloedsinaasappelmarkt in AustraliŽ, waar de aanvoer groeit en de prijzen de laatste jaren gedaald zijn."

Nog niet helemaal tevreden met de nu al dieprode kleur van zijn bloedsinaasappelsap werkt Redbelly Citrus samen met onderzoekers van de Queensland University om het gehalte aan anthocyanen van de oogst in kaart te brengen en het effect van de verschillende verwerkings- en bewaarmethoden op het anthocyanengehalte te onderzoeken. 

Len Mancini, mede-directeur van Redbelly Citrus, voegt er aan toe dat het bedrijf teelt-, oogst- en verwerkingsomstandigheden wil ontwikkelen die het gehalte aan VitaminRed in de bloedsinaasappelen maximaliseren. "VitaminRed bestaat voornamelijk uit anhocyanen maar bevat ook een complexe samenstelling aan fenolen die enorm gezond is. In 2017 hebben we samen met voedingsdeskundige Kathleen Alleume een overzicht van de gezonde eigenschappen van onze bloedsinaasappelen gepubliceerd. We willen een voedzaam sap leveren dat niet alleen een mooie rode kleur en gezonde uitstraling heeft maar de consument daadwerkelijk alle gezondheidsvoordelen van anthocyanen te bieden heeft."
Voor meer informatie:
Len Mancini
Redbelly Citrus Pty Ltd. 
Phone: +61 2 6964 3288

Publicatiedatum: 25-1-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: