Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eddy Kreukniet, Exsa Europe:

"Tot medio februari gegarandeerd een vraagmarkt naar druiven"

Tholen - Op de druivenmarkt is er sprake van de nodige krapte. "In Zuid-Afrika is de productie fors geraakt door het watertekort en de hitte. Wij liggen zelf 18-20% achter op het geprognosticeerde volume en dat horen we ook van collega's om ons heen", vertelt Eddy Kreukniet van Exsa Europe. "En we verwachten ook niet dat de productie in de Hex-River die nu los gaat, deze onbalans zal corrigeren. We hebben een laat seizoen en de praktijk leert dat de problemen daarin eerder groter dan kleiner worden."



"Dit resulteert in een goede marktsituatie. Er zijn nauwelijks voorraden en de druiven hebben een hoge doorloopsnelheid. Omdat je steeds aan het plannen bent op de nieuwe boot en het weer in Nederland de laatste tijd ook nog weleens onstabiel is, ontstaat er hier en daar nog weleens stress", vervolgt Eddy. "Omdat zowel Nederland als Zuid-Afrika te maken hebben met onregelmatige afvaarten, is de verwachting dat de tekorten voorlopig nog wel even aan blijven houden."



"India en Chili vormen straks het grootste alternatief, maar die volumes zijn nu nog niet van invloed. India is nu van start gegaan, maar die komen pas in week 8-9 met serieuze volumes naar Europa en ook de Chileense aanvoer is vertraagd, waardoor de eerste aankomsten pas in week 7-8 staan gepland. Tot medio februari hebben we gegarandeerd een grage markt", verwacht Eddy. "Verder zien we de aanvoer van Red Globe uit Peru iets toenemen, waardoor de prijzen dalen van een zeer hoog naar een meer realistisch niveau, maar van deze druiven worden met een week of vier juist weer aanzienlijk lagere volumes verwacht."

De aflader in India

Het hoge prijsniveau werkt volgens Eddy niet afzetverlagend. "De winkelprijzen liggen nog altijd op een realistisch niveau. Er staan veel promoties gepland die toch goed- of kwaadschiks worden uitgevoerd. Dat zijn misschien niet de agressieve verkoopprijzen van andere jaren, maar ze creëren nog altijd voldoende afzet."


Sweet Sapphire

"Verder is het opmerkelijk dat er weer meer nieuwe rassen in productie zijn dan vorig jaar. Ook tijdens het watertekort hebben we bij de keuze voor beregening met overtuiging voor de nieuwe rassen gekozen. Een voorbeeld is de langwerpige druif Sweet Sapphire die in West-Europa nog in de introductiefase zit, maar in Azië en ook het Verenigd Koninkrijk veelgevraagd is."


Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
info@exsaeurope.com
www.exsaeurope.com