Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Ramboetan is steeds meer aanwezig op Europese markten

In vergelijking met vorig jaar is de teelt van ramboetan in Guatemala toegenomen. Dit is het gevolg van de nieuwe aanplantingen die al in productie zijn gegaan. De groei wordt geraamd op ongeveer 2000 ton ten opzichte van de 1500 ton die vorig jaar werd geoogst.De vraag naar de ramboetan is aan het stijgen in de Verenigde Staten en Europa. Edilson Hernández van het bedrijf Prime Tropics: ''Momenteel is de ramboetan ons belangrijkste product. We hebben 140 duizend ramboetanbomen. Ons doel is om evenveel op de Europese markt af te zetten als op de markt van de VS. In 2017 hebben we 85% van onze opbrengst naar de VS geëxporteerd, 10% naar Europa en 5 % naar Canada. Wij verwachten dit jaar minstens 25% van onze oogst naar Europa te verzenden.''Momenteel exporteert Prime Tropics 50% van de totale opbrengst en zet de rest af op de nationale markt. Hernández: ''Wij exporteren vooral naar de Verenigde Staten, Nederland, Engeland en Duitsland. Echter, wij zijn een groot bedrijf en willen steeds meer exporteren, zodat we kunnen blijven groeien op internationaal niveau.''De oogst en de export van de ramboetan zal worden opgestart aan het begin van mei. Guatemala heeft momenteel te maken met veranderlijke weersomstandigheden, maar toch zijn de prognoses voor het oogstseizoen goed. Edilson legt uit dat het huidige koufront in Guatemala geen invloed heeft gehad op het fruit van PrimeTropics, doordat het bedrijf zich bevindt aan de kust in het zuiden van het land.

's Zomers neemt de vraag naar exotisch fruit in Europa steeds meer toe. Daarom exporteert PrimeTropics steeds meer naar Europa. Het is een sterke en stabiele markt, waardoor het bedrijf kan blijven groeien.''Ons bedrijf heeft zich ten doel gesteld om de ramboetan op de internationale markt te promoten. We zijn optimistisch, want de goede kwaliteit van ons fruit geeft onze een goede concurrentiepositie tegenover andere telers. We zijn niet alleen in Guatemala het eerste bedrijf dat de ramboetan op nationaal niveau teelt, maar ook in Midden-Amerika en Mexico. Op internationaal niveau hebben we niet veel concurrentie, omdat onze prijzen vergelijkbaar zijn met die van andere bedrijven. Daarnaast is het ook geen product dat veel geteeld wordt, waardoor de concurrentie laag is.Op dit moment is de ramboetan het belangrijkste product van Prime Tropics. Echter, ze hebben dit jaar ook ongeveer 10.000 achacha-bomen geplant, wat ongeveer 500 ton van deze nieuwe fruitsoort gaat opleveren. Hernández: ''De achacha is een vrij onbekende vrucht die wij willen promoten, zodat ze over een paar jaar een goede positie op de markt krijgt. Onze achacha is bestemd voor de export naar Europa, omdat in de Verenigde Staten nog geen protocollen zijn opgesteld voor de verkoop van dit fruit. Daarom verzenden we de opbrengst naar Europese landen, zoals Nederland, Engeland, Duitsland en Spanje.''

Primetropics probeert ook sapodilla, fingerlimes en de pitahaya op de markt te introduceren. Deze fruitsoorten beschikken over een GlobalGAP-certificaat en zullen binnenkort op de Europese markten worden gebracht.


Voor meer informatie:
Edilson Hernández
Prime Tropics
Guatemala
T: (502)57000052
E: deddyhl@hotmail.com
www.primetropics.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018