Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Schadepost Brexit 387 tot 627 miljoen bij uitblijven handelsakkoord

"Bedrijven moeten zich beter voorbereiden op de Brexit"

Onderzoek van KPMG laat zien dat de consequenties van een harde Brexit groot en kostbaar zijn. Om ervoor te zorgen dat de handel met Engeland niet vastloopt, moeten overheidsdiensten zich daarop gaan voorbereiden. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de berekening die KPMG maakte. KPMG deed onderzoek in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Landbouw. Alleen al de administratie bij de douane levert bij het uitblijven van een handelsakkoord een jaarlijkse schadepost op van 387 tot 627 miljoen euro voor Nederlandse bedrijven. Daar komen mogelijk nog in- en uitvoerrechten, btw-uitgaven en de kosten van producteisen bij.

Checklist voor bedrijven
KPMG stelt dat bedrijven nog te weinig bezig zijn met de gevolgen van een harde Brexit. VNO-NCW en MKB-Nederland, die aan het onderzoek hebben meegewerkt, wijzen in dat verband op een checklist die zij begin dit jaar hebben gelanceerd. Ook komt er deze maand nog een toolkit online met informatie voor ondernemers.
Ook NBCC valt het op dat nog weinig bedrijven nadenken over de prioriteiten per Brexit-scenario. "Er worden bijvoorbeeld nog weinig concrete voorbereidingen getroffen voor een mogelijke No-Deal-Brexit", stelt Lyne Biewinga, Directeur Premier Membership & Membership van de NBCC. "Terwijl er echt al wel acties zijn die je nu al kan én zelfs moet ondernemen. Voorbeelden van dingen die je zonder spijt al kan doen, zijn het opzetten van Brexit-werkgroepen, scholing van personeel op het terrein van douaneformaliteiten. Zo traint de Dutch Flower Group zijn personeel op nieuwe douanetarieven. Maar ook hele simpele vragen als: waar moet je zijn bij de douane? Als je daar nog nooit zaken mee hebt gedaan, is dat wel zo handig. En vergeet niet er zijn tienduizenden ondernemers die daar straks in alle scenario's - hoe gunstig ook - mee te maken krijgen. Verder zijn sommige van onze leden al bezig met het informeren van toeleveranciers en zakenpartners over wat Brexit mogelijk kan betekenen. Ook het afdekken van valutarisico's is al een concreet punt waar je nu al mee aan de gang kan en wat ik veel leden zie doen." Lees hier hier het hele interview met NBCC.

Wachttijden voorkomen
De douane en de toezichthouders zijn niet berekend op het vele extra werk dat hen wacht bij een harde Brexit, zegt KPMG ook in het onderzoeksrapport. De overheid moet bedrijven beter informeren en alvast extra douaniers en inspecteurs werven. Anders ontstaan er wachttijden die bedrijven nog meer op kosten jagen. VNO-NCW en MKB-Nederland stellen dat ondernemers zich moeten realiseren dat ze, ongeacht het Brexit-scenario, met de douane te maken krijgen.

Dat betekent dat de Britse overheid minstens 5.000 douaniers moet gaan zoeken. "Zijn die mensen er straks? En werken de ICT-systemen dan? Vragen die TLN en Nederlandse transporteurs erg bezighouden", aldus Elmer de Bruin, teamcoördinator Internationaal bij TLN. "We staan in het vervoer naar het VK voor een logistieke uitdaging. Bij de Nederlandse douane komen er naar verwachting gemiddeld 30% meer aangiftes binnen en in het VK spreken we met een verwachte 300 miljoen aangiftes van een verzesvoudiging. Dat brengt ongetwijfeld vertragingen en kosten met zich mee." Lees hier hoe TLN zich hier op voorbereidt.
Ambassadeur Simon Smits houdt de ontwikkelingen rondom Brexit vanuit Brits perspectief nauwlettend in de gaten en bracht een bezoek aan de Eurotunnel. De grenscontrole voert checks op uitgaand goederenverkeer uit en werkt aan digitale oplossingen (zoals e-gates voor het vrachtverkeer), plannen die de regering hopelijk zal overnemen en goedkeuren. Lees hier zijn verslag aan Brussel.

Startblokken
De onzekerheid over het onderhandelingsresultaat blijft, maar het is de hoogste tijd dat alle bedrijven die Brexit raakt op een rij gaan zetten welke voorbereidingen te zijner tijd nodig zijn. In Nederland gaat deze week de gezamenlijke Brexit voorlichting van overheid en bedrijfsleven uit de startblokken met een grote bijeenkomst met staatssecretaris Mona Keizer, VNO-NCW voorzitter Hans de Boer en ambassadeur Simon Smits als sprekers. Er komt naast de infographic en de tiplijst een toolkit en een informatieplatform.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018