Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Italiaans product nog te zeer een nicheartikel

"Beperkte artisjokkenmarkt in Duitsland"

Voor de artisjokken uit Sicilië is het momenteel het hoofdseizoen. Het unieke product met de gekleurde kop ziet men echter nauwelijks in de schappen van de supermarkten, maar eerder in gespecialiseerde delicatessenwinkels en in de gastronomie. Als gevolg daarvan is er grote moeite met de afzet. Maar men geeft de hoop niet op, zo wordt duidelijk uit een gesprek met producent en grootdistributeur Lino Manduca van Sole di Sicilia. "Artisjokken zijn momenteel nog te onbekend bij de consument.''

De marktsituatie voor artisjokken is in ieder geval voor de Italiaanse rassen alles behalve optimaal. Dat heeft onder andere met de artisjokken uit Noord-Afrika te maken. Er is tegenwoordig een groot aanbod aan Egyptische en Marokkaanse artisjokken op de markt. "Deze worden echter niet volgens de Europese richtlijnen geteeld, maar mogen hier wel verkocht worden. De Siciliaanse producten zijn weliswaar duurder, maar kwalitatief met afstand de beste'', aldus Lino.


De verse artisjokken van het eiland Sicilië

Delicatessenwinkels
Het huidige aanbod van de gespecialiseerde groothandel bestaat hoofdzakelijk uit drie rassen: het hoofdras Violetta wordt aangevuld met de Apollo en het zogenaamde Opel-ras. Volgens de vakhandelaar is de Apollo echter beduidend beter dan de andere variëteiten. Baby-artisjokken zijn er ook nog, die ziet men echter vooral tegen het einde van het seizoen. Het hoofdseizoen van artisjokken is rond kerst begonnen en loopt normaal gesproken door tot begin maart, afhankelijk van de weersomstandigheden in het teeltgebied Sicilië.



Vergeleken bij afgelopen jaar heeft Sole di Sicilia slechts de helft van vorig jaar geproduceerd. Dit heeft buiten de concurrentie van Noord-Afrikaanse producten echter vooral te maken met het gebrekkige enthousiasme voor het product in Europa. In Europa is de markt voor artisjokken zeer beperkt. Lino: "Het product wordt daadwerkelijk alleen in Italië en Frankrijk in grote hoeveelheden gegeten. Hier in Duitsland is het product vooral in gespecialiseerde delicatessenwinkels te vinden." Dat heeft volgens Lino een duidelijke achtergrond: "De kennis over en reclame voor het product in de retail ontbreken. Dat geldt echter niet alleen voor Duitsland maar ook voor Oost-Europa: Roemenië, Rusland enzovoort.''


Eigenaar Lino Manduca houdt zich bezig met de distributie van artisjokken

Aangezien slechts enkelen zich bezighouden met artisjokken, moeten de groothandelaren het product in grote hoeveelheden distribueren. Vanwege de beperkte vraag moet men grote moeite doen om alles verkocht te krijgen. In zijn lange carrière in de groenten- en fruitbranche weet Lino echter de situatie op den duur zou kunnen veranderen. Hij noemt als voorbeeld Italiaanse cherrytomaten: "Dertig jaar geleden kwam het eerste merk Naomi op de markt en momenteel is het een heel populair artikel.''

Veelzijdige producent
De firma Sole di Sicilia is sinds 1930 één van de belangrijkste teeltbedrijven van Sicilië. Het familiebedrijf wordt tegenwoordig gerund door de derde generatie en bezit eigen plantages op het Italiaanse eiland. De firma levert een grote verscheidenheid aan producten zoals tomaten, citrus, komkommers, courgettes, druiven, perziken en meloenen aan groothandelaren en retailers in heel Europa. 


Een leveringsvoertuig van het bedrijf

Verdere informatie:
SOLE DI SICILIA 
Inh. Lino Manduca
Ludwig-Thoma-Strasse 9, 
72461 Albstadt, Deutschland

Publicatiedatum: