Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische appels: de gok van en Italiaanse landbouwondernemer

Eerste appelboomgaard op 1200 meter hoogte

Een biologische appelboomgaard op een hoogte van 1200 meter: het kan! Een ondernemer uit de het Italiaanse Isernia in de regio Molise heeft 2,5 hectare appelboomgaard geplant op het gemeentelijk grondgebied van Vastogirardi. "Het is een gokje, dat moet ik toegeven, zeker omdat het een biogewas is maar ik weet zeker dat het gaat lukken. In het najaar hebben we de eerste appels al geoogst, maar in oktober zal de oogst pas in volle gang zijn," legt Fabio Sabelli uit.


Fabio Sabelli staat in het midden

De rassen die Sabelli heeft geplant zijn de Golden Stark en Golden Orange. Deze appels worden over het algemeen in de tweede helft van september geoogst, maar op een hoogte van 1200 meter is het klimaat anders en worden de appels pas halverwege oktober verwacht.


De appelboomgaard een aantal maanden geleden

"Het is een product dat laat en vers op de markt komt. We geven de voorkeur aan de markt of groothandel omdat we dan een eerlijke prijs krijgen voor een product van goede kwaliteit," legt de ondernemer uit.

Het bedrijf teelt al rode aardappelen en late kersen. De appelboomgaard is een gok. Er zijn 5000 planten geplant en dit zal volgend jaar oplopen tot 8000. De investering werd mede mogelijk gemaakt dankzij middelen uit het plattelandsontwikkelingsplan van de regio Molise 2014/2020.



De appelboomgaard een aantal maanden geleden

"Binnen een straal van 30 kilometer is er geen andere appelboomgaard en in de hele regio is er maar weinig fruitteelt. Dat maakt het een dubbele gok omdat we ook de hele toeleveringsketen moeten uitvinden. We hebben deze appelrassen gekozen omdat we denken dat ze het meest geschikt zijn voor deze hoogte en dit klimaat. Daarnaast kunnen deze rassen fruit leveren dat van hoge organoleptische kwaliteit is."

"Ik ben er een beetje huiverig voor om het biologisch te maken want dit maakt het wat ingewikkelder. Maar het is onze roeping om bio te zijn. Ik denk ook dat we biologische appels gemakkelijk op de markt kunnen brengen omdat we de enige zijn. Op dit moment zijn we dan ook hard aan het werk om te zorgen dat we half oktober de eerste substantiƫle oogst hebben," zegt Sabelli.
Publicatiedatum: