Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Australische brancheorganisatie niet verrast door lage aanvoer avocado's

Na de krappe aanvoer van de afgelopen maand stelt Avocados Australia de consumenten momenteel gerust met het bericht dat de hoeveelheid avocado's weer groeiende zijn.

Naar verluidt zou de horeca avocado's van de menukaart geschrapt hebben en liepen de prijzen in de retail op tot wel €3,30 per stuk als er al avocado's te krijgen waren. John Tyas, directeur van de brancheorganisatie, legt uit dat krappe markt niet als een volslagen verrassing kwam. In de zomer is er namelijk niet alleen sprake van een piekende vraag maar ook van een lagere binnenlandse aanvoer.

"De toch al krappe zomeraanvoer werd nog eens versterkt door de kleinere oogst in Nieuw-Zeeland en de logistieke problemen met het verladen van groenten en fruit tijdens de feestdagen," legt hij uit. "De Kerstdagen, de tweejaarlijkse cyclus van de avocadobomen en de zomerpiek in de vraag zijn factoren die bijgedragen hebben aan de krapte op de markt tijdens de feestdagen. Recent werd Nieuw-Zeeland ook nog eens geteisterd door stormen waardoor de pluk en het transport vertraging hebben opgelopen, hetgeen de situatie nog verder heeft verergerd."


Het overgrote deel van de beschikbare volumes betreft Hass avocado's uit West-Australië en Nieuw-Zeeland, waarvan het seizoen de komende maanden afloopt. 

"Australiërs mogen zich gelukkig prijzen dat zij de beschikbaarheid over avocado's van eigen bodem hebben want onze teeltgebieden strekken zich uit van Noord-Queensland tot aan Tasmanië en van West-Australië tot aan de Sunshine Coast," vertelt de directeur van Avocados Australia. "Elk van deze regio's heeft echter een specifiek seizoen wanneer hun fruit oogstrijp is en consumenten de beste kwaliteit te bieden heeft."

West-Australië en Nieuw-Zeeland beëindigen hun Hass-seizoen doorgaans tussen januari en maart, precies op tijd voor de start van het Sherpard-seizoen dat in Noord-Queensland van februari tot april valt en van maart tot april in Centraal-Queensland. Het Hass-seizoen begint in Noord- en Centraal-Queensland weer in april en verplaatst zich vervolgens naar de Sunshine Coast, New South Wales en vangt in juli/augustus in West-Australië aan. 

"We zien nu al grotere volumes uit zowel West-Australië en Nieuw-Zeeland komen. Dit jaar was de avocadoproductie in Nieuw-Zeeland lager en rondom de jaarwisseling werd het transport onderbroken door een aantal zware stormen. Hoewel het slechte weer gevolgen had voor de pluk en het transport bleef de kwaliteit van het fruit onaangetast."

Tyas legt uit dat het een kwestie van slechts een paar weken zal zijn voor consumenten weer volop kunnen genieten van het sterkst groeiende fruit in Australië. Voor meer informatie:
John Tyas
Avocados Australia
Phone: +61 7 3846 6566


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018