Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Waterreservoirs raken leeg

Watervoorziening Kaapstad ernstig in het gedrang

De aanhoudende droogte, die het gevolg is van drie opeenvolgende jaren met ongebruikelijk lage neerslaghoeveelheden, zet de watervoorziening van de stad Kaapstad nog ernstiger onder druk. Het peil in de waterreservoirs is tot minder dan 30% van de capaciteit gedaald. Het komt er dus op neer dat de vier miljoen inwoners van Kaapstad zonder water dreigen te komen zitten. 

De beperking van het waterverbruik tot 87 liter per dag, die in december werd ingevoerd, werd door 60% van de stadsbewoners overtreden. Burgemeester Patricia de Lille liet deze week weten dat de stad op een keerpunt staat. "We kunnen de mensen niet meer vragen om geen water te verspillen, we moeten ze dwingen."

Met ingang van 1 februari gaat voor alle inwoners een strikt rantsoen van 50 liter water per persoon per dag gelden. Er komt bovendien een volledig verbod op het sproeien van tuinen, vullen van zwembaden en wassen van auto's. Daarnaast wordt mensen aangeraden kort te douchen in plaats van uitgebreid in bad te gaan. 

Cbc.ca is te weten gekomen dat de burgemeester van plan is haar uitvoerende macht aan te wenden. Als het waterpeil beneden de 13,5% daalt, dan zal zij de watervoorziening stil leggen. Inwoners zullen dan gedwongen worden naar zich naar één van de 200 locaties is in de stad te begeven om hun dagelijkse waterrantsoen van 25 liter op te halen. 

Op basis van de huidige toestand zal 'Day Zero', de dag dat er geen water meer uit de kranen komt, op 21 april een feit zijn. Dit zou Kaapstad de dubieuze eer opleveren de eerste stad te zijn zonder waterreserves. 

De inwoners blijven het grootste probleem. Het stadsbestuur smeekt hen al maanden om verstandiger met water om te gaan maar zonder succes. Bij 30.000 van de grootste overtreders zijn al waterbeperkende voorzieningen in hun woningen geïnstalleerd. Nu heeft de stad ook nog een satellietkaart vrijgegeven waarop te zien is wie zich wel of niet aan de regels houdt in de buurt. 

Het stadsbestuur ontkent dat het hiermee de bevolking wil opjagen maar op deze manier is wel alle informatie per adres beschikbaar. Dit soort harde maatregelen zijn mogelijk de weg naar de toekomst.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018