Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Nog steeds harde concurrentiestrijd tegen de Poolse champignons”

Tholen - Vorig jaar werden de Poolse champignontelers getroffen door temperaturen van -25°C , waardoor de productie van champignons drastisch afnam. Dit was goed voor de Nederlandse handel, omdat zij veel concurrentie ervaren vanuit Polen. "Momenteel wordt er in Polen volop geproduceerd. De concurrentie is hard. Heel Europa heeft hier last van", vertelt Tonny Hooijmans van Oké Trading uit Velddriel.



"Polen is de grootste champignonproducent van Europa. In Nederland produceren we rond 2000 ton per week. Polen produceert ruim twee keer zoveel rond de 4500 ton per week. De kwaliteit is gelijk als in Nederland en daardoor zie je ze overal. Scandinavië, Oostenrijk en een groot deel van Duitsland zijn veel dichterbij waardoor ze lagere transportkosten hebben. Ook bij de export naar het Verenigd Koninkrijk hebben wij als Nederland last van deze Oost-Europese concurrentie. Het Verenigd Koninkrijk is één van de grotere champignonafnemers. Als gevolg van de koersdaling waren wij genoodzaakt de prijzen te verhogen. Hier springen de Poolse kwekers op in en zij hebben geen prijsverhoging doorgevoerd, het wordt dan wel heel lastig voor ons om te concurreren."

De Nederlandse champignon markt blijft niet achter, integendeel; "De handel in witte champignons is dan wel stabiel, maar de kastanjechampignons is nog steeds groeiende. Ook de markt voor champignons in pot, zak, gedroogd, ingevroren of verwerkt als poeder heeft zijn hoogtepunt nog niet bereikt. Hier lopen we in Nederland mee voorop."



Net als vorig jaar kent de champignonmarkt geen inkakmoment na de feestdagen. "Ook dit jaar loopt het goed door. Prijzen liggen rond de 1,50 en dit is een goede prijs. De echte goede tijden zijn al 30 jaar voorbij. Door te investeren in automatisering kunnen we als sector beter concurreren met de Poolse kwekers. Plukken zal altijd met de hand gaan, maar wegen en inpakken zou automatisch moeten kunnen. Door een betrouwbare partner te zijn voor onze klanten waarbij we veiligheid en continuïteit garanderen en hier als sector ook heel open over zijn kunnen we zeker de concurrentie aangaan met andere Europese kwekers."

"Voor de komende jaren verwacht ik dat er minder kwekers zullen zijn en de kwekers die overblijven zullen steeds groter worden. Als het ons lukt om meer kilo's per vierkante meter te oogsten en een deel van het proces kunnen automatiseren voorzie ik een goede toekomst voor de Nederlandse champignon", Sluit Tonny mee af.

Voor meer informatie:
Oké Trading
Koestraat 10
5334 LJ Velddriel
Tel: 0418-639129